Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas šķēpmetējas Līna Mūze un Madara Palameika sestdien Minhenē Eiropas vieglatlētikas čempionātā ierindojās attiecīgi septītajā un devītajā vietā.

Palameika sāka ar 56,55 metrus tālu metienu, bet Mūze šķēpu meta 54,33 metru tālumā, kas pēc pirmās metienu sērijas nodrošināja vietu labāko astotniekā. Labāko rezultātu sasniedza sezonas līdere grieķiete Elina Cengko - 60,82 metri.

Otrajā metienu sērijā Palameika rezultātu neuzlaboja, bet Mūze pakāpās uz augšu ar 58,11 metriem.

Ar 65,81 metru vadību nostiprināja Cengko, bet 60 metru robežu pārvarēja arī ungāriete Reka Silāģi (60,57 m) un čehiete Barbora Špotākova (60,31 m), bet lietuviete Liveta Jasjūnaite ar 58,73 metriem pakāpās uz ceturto vietu.

Palameikai trešais mēģinājums nebija sekmīgs, kas neļāva iekļūt labāko astotniekā un turpināt sacensības, ieņemot devīto vietu.

Arī Mūze rezultātu neuzlaboja (56,83 m), taču ar septīto labāko rezultātu viņa iekļuva finālā.

Uz ceturto vietu tikmēr ar 59,64 metriem pakāpās serbiete Adriana Vilagoša.

Atlikušajos trijos mēģinājumos Mūzei neizdevās uzlabot rezultātu. Ceturtajā mēģinājumā viņa šķēpu meta 57,69 metrus, sestajā - 55,02 metrus, bet piektais mēģinājums netika ieskaitīts.

Par uzvaru Grieķijas sportiste, kura jau čempiones godā sestajā mēģinājumā šķēpu raidīja 64,57 metru tālumā.

Sudraba medaļu nopelnīja Vilagoša, kura piektajā mēģinājumā pārvarēja 60 metru robežu (60,32 m), bet sestajā izrāva sudrabu - 62,01 metrs.

Bronza ar 60,68 metriem pēdējā mēģinājumā tika divkārtējai olimpiskajai un trīskārtējai pasaules čempionei Špotākovai, kura 2014.gadā uzvarēja arī Eiropas meistarsacīkstēs Cīrihē.

Silāģi ieņēma ceturto vietu, piekto ar 59,36 metriem trešajā mēģinājumā izcīnīja slovēniete Martina Rateja, bet sestajā vietā ar 58,95 metriem ceturtajā mēģinājumā ierindojās Jasjūnaite.

Starp abām Latvijas škēpmetējām ar 57,93 metriem iespraucās čehiete Nikola Tabačkova.

Lai iekļūtu finālā, ceturtdien bija jāizpilda kvalifikācijas norma, kas ir 61 metrs, vai arī jāiekļūst labāko 12 šķēpmetēju skaitā. Palameika kvalifikācijā ar savu sezonas tālāko metienu (60,56) uzrādīja ceturto rezultātu, bet Mūze - desmito (57,69).

Labāko rezultātu kvalifikācijā sasniedza Jasjūnaite - 61,85 metri.

Fināla sasniegšanai pietika ar 57,40 metru tālu metienu, un kā pēdējā ar rezultātu sestdienas mačiem kvalificējās Silāģi.

Pirms mēneša Mūze ar 61,26 metru tālu raidījumu izcīnīja sesto vietu pasaules čempionātā un sasniedza labāko rezultātu no Eiropas šķēpmetējām, kamēr Palameika ar 58,61 metru tālu metienu palika 13.pozīcijā jeb pirmā aiz kvalifikācijas barjeras.

Mūzes sezonas labākais rezultāts ir maija vidū Vācijā sasniegtie 62,88 metri, kas šī gada Eiropas labāko šķēpmetēju sarakstā dod septīto vietu, kamēr Palameika ar ceturtdien sasniegto rezultātu ir 17.pozīcijā.

Mūze piedalās savā piektajā Eiropas čempionātā, bet līdz šim labāko rezultātu smilteniete sasniedza savās pirmajās meistarsacīkstēs pirms desmit gadiem, kad ar 55,60 metru tālu metienu bija desmitā.

Palameikai šis ir sestais čempionāts. 2014.gadā Cīrihē viņa ar 62,04 metru tālu raidījumu izcīnīja ceturto vietu.

Jau ziņots, ka Raivo Saulgriezis sestdien 20 kilometru soļošanā ieņēma 23.vietu.

Latviju Eiropas čempionātā vieglatlētikā pārstāv Līna Mūze, Madara Palameika, Patriks Gailums, Rolands Štrobinders un Gatis Čakšs šķēpa mešanā, Gunta Vaičule 400 metru sprintā, Rūta Kate Lasmane trīssoļlēkšanā un Raivo Saulgriezis 20 kilometru soļošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!