Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Norvēģu skrējējs Sondre Nordstags Moens ar jaunu Eiropas rekordu uzvarējis svētdien notikušajā Fukuokas maratonā Japānā, informē Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF).

No sacensību favorīta, kenijieša Bedana Karoki norvēģis atrāvās 36. kilometrā, un finišēja pēc divām stundām, piecām minūtēm un 48 sekundēm, kas tagad ir jauns Eiropas rekords. Moenam šis bija tikai ceturtais maratons karjerā, pirms tam viņš skrēja īsākas distances.

"Biju pārliecināts, ka varu noskriet divās stundās un septiņās minūtēs, bet labos apstākļos varbūt pat divās stundās un sešās minūtēs, taču negaidīju 2:05:48," pēc finiša atzina Moens. "Šodien bija ļoti labi laika apstākļi un arī tempa turētāji labi nostrādāja. Man distances beigās bija palicis daudz enerģijas."

"Šis man bija pirmais maratons ar sešu stundu laika starpību no mājām," piebilda Moens. "Un tā bija laba pieredze, gatavojoties 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Es sapratu, lai laika apstākļi būs pavisam citādi."

26 gadus vecā norvēģu skrējēja rezultāts tikai par 30 sekundēm atpaliek no Fukuokas maratona rekorda, turklāt Moens kļuva par pirmo eiropieti, kuram izdevies uzvarēt šajās sacensībās kopš 2005. gada.

Otro vietu Fukuokas maratonā izcīnīja ugandietis Stefens Kiprotičs (2:07:10), bet trešo – Japānis Suguru Osako (2:07:19). Pirmsstarta favorīts, kenijietis Karoki ieņēma ceturto vietu (2:08:44).

Iepriekšējais Eiropas rekords maratonā – 2:06:36 – piederēja portugālim Antonio Pintam un tika sasniegts 2000. gadā, bet 2003. gadā to atkārtoja Francijas skrējējs Benoā Zverčevskis.

2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs maratons distanci Moens veica divās stundās, 14 minūtēs un 17 sekundēs, ieņemot 19. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!