Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) izziņojusi vēl astoņu sportistu vārdus, kuru dopinga analīzēs, kas nodotas 2008. gada Pekinas un 2012. gada Londonas olimpisko spēļu laikā, atrastas aizliegtās vielas.

Seši no šiem sportistiem ir svarcēlāji, turklāt trīs no viņiem - olimpiskās čempiones savā svara kategorijā.

Olimpiskās čempiones titulu līdz ar to zaudēs Cao Lei, Sjesja Čena un Čunhona Ļu, kuras Pekinas olimpiskajās spēlēs triumfēja attiecīgi svara kategorijā līdz 75, 48 un 69 kilogramiem. Viņu analīzēs atrasts aizliegtais preparāts GHRP-2 un metabolīti, bet Ļu analīzēs - arī steroīds sibutramīns.

Bez trim Ķīnas sportistēm diskvalificēti trīs Londonas olimpisko spēļu svarcelšanas turnīra dalībnieki - Turcijas pārstāve Sibela Simseka (4. vieta svara kategorijā līdz 69 kg), aizerbaidžānis Intigams Zairovs un armēnis Norairs Vardanjans (attiecīgi sestā un 11. vieta svara kategorijā līdz 94 kg). Abu vīriešu analīzēs atrasts turinabols, Simsekai vēl arī stanozolols.

Pārējie divi pieķertie sportisti ir no Baltkrievijas - lodes grūdēja Nadežda Ostapčuka, kura Pekinas spēlēs izcīnīja bronzu, un vesera metēja Darja Pčeļņika, kura šajā pašā olimpiādē palika ceturtā. Kā ziņojām, pirms tam Ostapčukai tika atņemts arī Londonas olimpisko spēļu čempiones tituls.

Līdz ar to Ķīnai draud diskvalifikācija no starptautiskām sacensībām, jo 2016. gadā Starptautiskā Svarcelšanas federācija lēma, ka valstīm, kas atkārtotajās dopinga pārbaudēs trīs vai vairāk reizes būs pārkāpušas antidopinga noteikumus, piespriežama diskvalifikācija uz 12 mēnešiem.

Kā zināms, dopinga pārkāpumu dēļ 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nedrīkstēja piedalīties Krievijas un Bulgārijas svarcēlāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!