Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šveices federālā tiesa otrdien neapmierināja Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) skrējējas Kasteras Semenjas apelāciju, ko sportiste iesniedza, lai panāktu, ka sievietēm nav jālieto testosteronu ierobežojoši medikamenti, lai piedalītos starptautiskās sacensībās.

Šveices federālā tiesa otrdien paziņoja, ka tā nevar pārskatīt Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) pieņemto lēmumu, taču var izvērtēt vai konkrētā instance, pieņemot lēmumu, nav rīkojusies prettiesiski, kas šajā gadījumā netika konstatēts.

Tāpat Šveices tiesa uzsvēra, ka CAS pieņemtais lēmums nekādi nav pārkāpis Semenjas tiesības un nav aizskāris sportistes godu.

Semenja pagājušajā gadā CAS zaudēja lietā, kurā apstrīdēja "World Athletics" lēmumu, kas nosaka, ka sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru garums ir 400 metri līdz jūdze.

Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Šī iemesla dēļ Semenja bija spiesta pārkvalificēties uz 200 metru skriešanas disciplīnu. Viņa jau iepriekš norādīja, ka nelietos testosteronu ierobežojošus medikamentus.

Semenja ir iepriekšējo divu olimpisko spēļu čempione 800 metru skrējienā. Tāpat viņas kontā ir trīs pasaules čempionātu zelta medaļas un viena bronza.

"World Athletics" un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013. gada pasaules čempionātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!