Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas divkārtējā olimpiskā čempione 800 metru distancē Kastera Semenja nevarēs aizstāvēt pērn izcīnīto pasaules čempiones godu, jo Šveices Federālās Augstākās tiesas tiesnesis atcēlis Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) pretrunīgi vērtēto testosterona ierobežošanas noteikumu pagaidu apturēšanu, vēstīja sportistes pārstāvji.

Līdz ar noteikumu izmaiņām Semenja nevarēs piedalīties 400 metru līdz jūdzei garās skriešanas distancēs, kas nozīmē, ka septembrī Dohā gaidāmajā pasaules čempionātā, 800 metru distancē starp sportistēm nebūs Dienvidāfrikas vieglatlēte.

"Esmu ļoti vīlusies, jo nevarēšu aizstāvēt titulu, kuru izcīnīju ar smagu darbu," teica skrējēja. "Tomēr šis lēmums mani neatturēs no turpmākās cīņas par cilvēktiesībām, kas skar visas atlētus."

Tikmēr viņas pārstāvji pirmdien nāca klajā ar paziņojumu, kas vēstīja, ka IAAF noteikumu pagaidu apturēšana ir atcelta, jo šādu lēmumu pieņēmis kāds Šveices tiesnesis. "Šveices Federālās Augstākās tiesas tiesnesis ir atcēlis IAAF testosterona ierobežošanas noteikumu pagaidu apturēšanu, lai arī to pirms tam nosprieda Sporta arbitrāžas tiesa (CAS)," teikts paziņojumā.

"Šajā jaunākajā lēmumā Augstākā tiesa uzsvēra stingrās prasības un augstos mērus, kurus pieņēma CAS ar šo noteikumu pagaidu apturēšanu, tādēļ lēmums tika atcelts" vēstīts paziņojumā.

Tikmēr Semenjas advokāte Dorotija Šrama atzina, ka tiesnesis pieņēmis procesuālu lēmumu, kuram nav nekādas saistības ar pašu apelāciju, kuru sportiste iepriekš iesniedza CAS. "Mēs turpināsim virzīt Kasteras apelāciju un cīnīsimies par viņas cilvēktiesībām. Skrējiens vienmēr beidzas aiz finiša līnijas," teica advokāte.

Tomēr pagaidām Semenja ir IAAF noteikumu gūstekne, tāpēc viņai atliek vien gaidīt Šveices tiesas lēmumu par viņas iesniegto apelāciju.

Semenja klasificēta kā sieviete, tāda viņa uzauga un šī dzimuma sacensībās līdz šim arī startēja, tomēr IAAF sportistes netipiskās ķermeņa uzbūves dēļ atzinuši, ka skrējēja būtu jāklasificē kā vīrietis. Tikmēr Dienvidāfrikas vieglatlētikas pārstāvji stipri iebilst šiem apgalvojumiem.

IAAF un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!