Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ugandas vidējo distanču skrējējs Džošua Čeptege piektdien Dimanta līgas sacensībās 5000 metru sacensībās par teju divām sekundēm laboja 16 gadus vecu pasaules rekordu, kas viņam nodrošināja uzvaru.

Čeptegem piektdien pasaules rekorda uzstādīšanai bija lieliski apstākļi, jo gaisa temperatūra nebija augstāka par +27 grādiem pēc Celsija, bet vēja brāzmas tikpat kā nebija jūtamas.

Ugandietis 5000 metru distanci veica 12 minūtēs un 35,36 sekundēs, teju par divām sekundēm labojot pasaules rekordu. Iepriekš 2004.gadā etiopietis Kenenisa Bekele šo pašu distanci mēroja 12 minūtēs un 37,34 sekundēs.

"Centos uzlabot savu ātrumu," pēc jauna pasaules rekorda sasniegšanas teica Čeptege, kurš pērn Dohā pasaules čempionātā izcīnīja zeltu 10 000 metru skrējienā.

"Šogad daudz strādāju pie mentālā aspekta, jo bija nepieciešama papildu motivācija, kad pārējie sēž mājās. Grūdu sevi uz priekšu. Man apkārt bija pareizi cilvēki un labs treneris. Tāpat parasti trenējos Eiropā, taču būt kopā ar savu ģimeni Ugandā bija lieliski."

Čeptege vienu stadiona apli vidēji veica aptuveni 61 sekundē.

Tikmēr dāmu konkurencē uzvaru šajā distancē svinēja kenijiete Helēna Obiri, kura finišēja ar laiku 14 minūtes un 22,12 sekundes. Viņa sasniedza jaunu sezonas labāko laiku, kas vienlaikus bija arī labākais rezultāts Dimanta līgas posmos.

1500 metru distancē ātrākais starp vīriem izrādījās kenijietis Timotijs Čerijots, kurš uzvarēja ar laiku trīs minūtes un 28,45 sekundes. 0,23 sekundes uzvarētājam zaudēja norvēģis Jakobs Ingebrigtsens.

Vēl skriešanas sacensībās 800 metros ātrākais bija amerikānis Donovans Breiziers, kurš svinēja uzvaru ar laiku viena minūte un 43,15 sekundes. Sportistam jau iepriekš piederēja šīs sezonas labākais laiks, taču piektdien rezultātu izdevās uzlabot.

Tikmēr 400 metru barjerotajā distancē jaunu Dimanta līgas rekordu sasniedza norvēģis Karstens Varholms, kurš distanci veica 47,10 sekundēs.

Sportistam šīs bija pirmās sacensības kopš pērnā gada pasaules čempionāta, kas tika aizvadīts Dohā. Pagājušajā gadā Dohā Varholms izcīnīja savu jau otro pasaules čempiona titulu.

Uz pusi īsākā sprinta distancē (200 metri) pamanāmi sevi pieteica amerikānis Noa Lailss, kurš pirms starta uz rokas bija uzvilcis melnu cimdu, kuru īsi pirms starta šāviena pacēla gaisā, paužot savu nostāju rasu jautājumos, kas pēdējos mēnešos krietni aktualizējušies pēc notikumiem ASV.

Pasaules čempions no ASV 200 metrus noskrēja 19,76 sekundēs un izcīnīja pārliecinošu uzvaru.

110 metru barjersprintā ātrākais bija spānis Orlando Ortega (13.11 sekundes), kamēr pasaules čempions Grants Holovejs ierindojās ceturtajā pozīcijā, distanci veicot par 0,08 sekundēm lēnāk.

Augstlēkšanas sacensībās konkurenci saviem līdzgaitniekiem nevarēja izrādīt francūzis Valontāns Lavilenī, kuram neilgi pirms starta tika noteikta saslimšana ar Covid-19.

Par šīs disciplīnas uzvarētāju tika kronēts zviedrs Mondo Duplantis, kurš pārvarēja sešu metru augstumā novietoto latiņu. Pasaules čempiona konkurents amerikānis Sems Hendrikss sacensībās nepiedalījās, jo savlaicīgi netika atgādāts viņa kārtslēkšanas inventārs.

Jūnijā un jūlijā Oslo un Cīrihē notika paraugmači, taču piektdienas sacensības Monako atklāja Dimanta līgas sezonu.

Zināms, ka šosezon Dimanta līgas posmi vēl notiks Stokholmā, Lozannā, Briselē, Romā, Dohā un, iespējams, arī Ķīnā, kur norises vieta vēl nav noskaidrota.

Visi augstāk minētie posmi tiks aizvadīti laika posmā no 23.augusta līdz 17.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!