Foto: EPA/LETA

ASV sprinta zvaigzne Taisons Gejs piektdien saņēmis gada diskvalifikāciju par dopinga lietošanu, turklāt atdevis Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīto sudraba godalgu.

Kā pavēstījusi ASV Antidopinga aģentūra (USADA), Gejam pozitīvas bijušas divas dopinga analīzes, kas ņemtas ārpus sacensībām, kā arī vienas sacensību laikā ņemtās pārbaudes, tāpēc sportistam piespriesta gada diskvalifikācija, kas sākusies ar pagājušā gada 23.jūniju.

Tāpat viņam anulēti visi rezultāti kopš 2012.gada 15.jūlija, tāpēc atņemta medaļa, kas tika izcīnīta Londonas olimpisko spēļu 4x100 metru stafetes sacensībās. Kā vēsta USADA, savu medaļu Gejs jau atdevis.

Tā kā vairākas pozitīvas analīzes konstatētas īsā periodā, tās visas atzītas par vienu pārkāpumu, turklāt sadarbošanās ar izmeklētājiem sportistam palīdzējusi izvairīties no ierastās divu gadu diskvalifikācijas.

31 gadus vecais Gejs ir 2007.gada pasaules čempions 100 un 200 metru distancēs.

Iepriekš pats Gejs ASV medijos bija izteicies, ka "pieļāvis kļūdu" un ka viņu "kāds ir pievīlis". Viņa personīgais rekords - 9,69 sekundes - padara amerikāni par visu laiku otru ātrāko sprinteri aiz jamaikieša Useina Bolta, šo godu dalot ar vēl vienu Jamaikas sprinteri Johanu Bleiku.

Kā ziņots, sprinta skriešanas sporta veids zaudējis savu reputāciju pēc tam, kad aizvadītajā vasarā pozitīvus dopinga rezultātus bez Geja uzrādīja arī pasaules slavenie skrējēji Asafa Pauels, Šerona Simpsone un Veronika Kempbela-Brauna.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!