Foto: EPA/LETA
Spāņu vidējo distanču skrējējai Martai Domingesai atņemts 2009. gadā izcīnītais pasaules čempiones tituls šķēršļu skrējienā un zelta medaļa un piespriesta trīs gadu diskvalifikācija, vēsta ārzemju mediji.

2013. gadā Domingesa tika apsūdzēta aizliegto preparātu lietošanā, kad viņas bioloģiskā pase uzrādīja novirzes, datētas ar 2009. gadu. Toreiz Spānijas Vieglatlētikas federācija, kuras viceprezidente bija Domingesa, viņu attaisnoja.

Taču tagad Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ir atjaunojusi apsūdzību, ko iesniedza Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA).

40 gadus vecā Domingesa apgalvo, ka bioloģiskās pases rādītāji mainījušies viņas veselības stāvokļa dēļ, taču CAS šis attaisnojums nešķita pietiekams, lai apgāztu IAAF un WADA ekspertu iesniegtos "zinātniskos pierādījumus".

Līdz ar to anulēti spāņu sportistes uzrādītie rezultāti sacensībās laikā no 2009. gada 5. augusta līdz 2013. gada 8. jūlijam, kas ietver 2009. gada pasaules un 2010. gada Eiropas čempionātu, kuros Domingesa izcīnīja attiecīgi zeltu un sudrabu 3000 metru šķēršļu skrējienā. 2001. un 2003. gadā izcīnītās sudraba godalgas pasaules čempionātā viņa saglabā.

2009. gadā pasaules čempionātā otrā aiz Domingesas finišēja krieviete Jūlija Zaripova, kura izcieš divu ar pusi gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu. Šai lietā ir iesniegta apelācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!