Krievijas soļotājam Sergejam Kirdjapkinam un skrējējai Jūlijai Zaripovai, kuri pērn tika pieķerti dopinga pārkāpumos, atņems 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs iegūtās zelta medaļas, ceturtdien lēmusi Sporta arbitrāžas tiesa (CAS).

Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF) bija iesniegusi apelāciju CAS, jo Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) sešiem vieglatlētiem par bioloģiskās pases datu nesakritību piesprieda diskvalifikāciju ar termiņu, lai sportisti saglabātu izcīnītos titulus.

Kirdjapkins pērn janvārī tika diskvalificēts uz trim gadiem un diviem mēnešiem ar atpakaļejošu datumu, sākot no 2012. gada oktobra. Šāds diskvalifikācijas termiņš ļāva Kirdjapkinam saglabāt olimpiskā čempiona titulu 50 kilometru soļošanā, kuru viņš ieguva 2012. gada augustā.

CAS anulējusi Kirdjapkina rezultātus laika posmā no 2009. gada 20. augusta līdz 2012 .gada 15.oktobrim. Līdz ar to zelta medaļu saņems austrālietis Džareds Talents, kurš Londonas olimpiskajās spēlēs ieguva sudrabu.

Londonas olimpiskajās spēlēs 3000 metru šķēršļu skrējienā iegūto zelta medaļu zaudēs arī Zaripova. CAS anulējusi viņas rezultātus laika posmā no 2011. gada 20. jūlija līdz 2013. gada 25. jūlijam.

Savukārt krieviete Olga Kaņiskina zaudēs Londonas Olimpiādē iegūto sudraba medaļu 20 kilometru soļošanā.

Kaņiskinai, kura izcīnīja zeltu 2008.gada Pekinas Olimpiādē, CAS anulējusi rezultātus laika posmā no 2009. gada 15. augusta līdz 2012. gada 15. oktobrim.

Savukārt Krievijas soļotājam Sergejam Bakuļinam nāksies šķirties no 2011. gada pasaules čempionātā Dienvidkorejā iegūtās zelta medaļas 50 kilometru distancē.

Tiesa, lēmumu par iegūto titulu un medaļu atņemšanu jāpieņem IAAF un jāapstiprina Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK).

Kā zināms, kopš pagājušā gada beigām sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ ir diskvalificēta Krievijas Vieglatlētikas federācija, tāpēc šīs valsts sportisti nevar piedalīties starptautiskās sacensībās. IAAF tikai maijā lems, vai atcelt diskvalifikāciju un ļaut Krievijas vieglatlētiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!