Foto: TASS/Scanpix/LETA

Tokijas olimpiskajās spēlēs drīkstēs piedalīties ne vairāk kā desmit Krievijas vieglatlēti, kuriem būs piešķirts neitrāla sportista statuss, ceturtdien atklāja Starptautiskā Vieglatlētikas savienība ("World Athletics").

Ceturtdien notika "World Athletics" padomes sēde, kurā darba grupa, kas bija atbildīga par Krievijas dopinga skandāla izskatīšanu starptautiskajā vieglatlētikas federācijā, norādīja, ka Tokijas olimpiskajās spēlēs drīkstēs piedalīties ne vairāk par desmit Krievijas vieglatlētiem.

Šis rīkojums būs spēkā arī citās starptautiskās sacensībās, piemēram vieglatlētikas sacensību seriālos, Eiropas U-23 čempionātā, kā arī citās augstas raudzes sacensībās.

Desmit "priviliģētos" vieglatlētus izraudzīsies Viskrievijas Vieglatlētikas federācija (RUSAF), kura no vieglatlētikas saimes diskvalificēta jau kopš 2015.gada.

Sportistiem gan iepriekš būs jāatbilst striktiem antidopinga kritērijiem. Šie desmit vieglatlēti starptautiskajās sacensībās startēs zem neitrāla karoga.

Viena no sportistēm, kura, iespējams, varētu saņemt atļauju piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs, ir augstlēcēja Marija Lasickene. Krievijas dopinga skandāla dēļ viņa nevarēja piedalīties 2016.gada olimpiskajās spēlēs.

Zināms, ka RUSAF veic nepieciešamos darbus, lai drīzumā atkal varētu kļūt par "World Athletics" biedru. Darba grupas vadītāja Rūne Annešens norādīja, ka "World Athletics" ir jāturpina izdarīt spiediens uz RUSAF, lai ieinteresētās personas joprojām būtu stimulētas pieturēties pie līdzšinējā plāna.

Jau ziņots, ka Sporta arbitrāžas tiesa (CAS), izskatot Krievijas vērienīgo dopinga skandāla lietu, lēmusi, ka lielvalsts sporta pasākumos piedalīties nedrīkstēs nākamos divus gadus.

Līdz ar pieņemto CAS lēmumu kļuvis zināms, ka Krievija nedrīkstēs piedalīties Tokijas olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs, kā arī 2022.gada Pasaules kausā futbolā.

Tāpat noskaidrojās, ka nākamajās divās olimpiskajās spēlēs un arī visu sporta veidu pasaules čempionātos nebūs redzams Krievijas karogs, kā arī neskanēs šīs valsts himna. Krievijai arī nākamajos divos gados nebūs iespēja uzņemt nozīmīgākos sporta pasākumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!