Foto: PantherMedia/Scanpix
Kaut organizatori uzstādījuši augstus kvalificēšanās normatīvus, Latvija cer uz lielas komandas dalību augustā Maskavā gaidāmajā pasaules čempionātā vieglatlētikā, saka Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

Pasaules čempionāts Maskavā risināsies no 10. līdz 18.augustam. Zālītis cer, ka sacensībās Latviju pārstāvēs aptuveni tikpat vieglatlētu kā Londonas olimpiskajās spēlēs, kad uz starta devās 22 atlēti.

"Šobrīd normatīvus izpildījuši 15 vai 16 sportisti, tomēr vēl gan ir jautājums par A un B normatīviem," stāstīja Zālītis. "Šobrīd ir zināms, ka startēt neplāno soļotājs Igors Kazakevičs, lai gan viņš pēdējā brīdī var arī pārdomāt un tomēr piedalīties."

Tāpat Zālītis izteicās, ka Maskavā noteikti nestartēs septiņcīņniece Aiga Grabuste, kura nupat sagaidījusi ģimenes pieaugumu, savukārt lodes grūdējs Māris Urtāns ārstē traumu.

"Taču sezona jau vēl īsti nav sākusies, un iespēja izpildīt normatīvus vēl būs," uzsvēra Zālītis.

Komentējot Latvijas vieglatlētikas izlases galvenā trenera Edvīna Krūma izteikumus, ka pasaules čempionāta organizatori ir pārcentušies ar augstajiem normatīviem, apgalvojumam piekrita arī Zālītis.

''Normatīvi ir kritiski augsti. Piemēram, 83,50 metri šķēpmešanā vīriešiem pretstatā 84 metriem, par kuriem olimpiskajās spēlēs deva medaļas. Sanāk tā, ka olimpisko spēļu pjedestāls nemaz nebrauc uz pasaules čempionātu," teica LVS prezidents. "Normatīvi ir patiešām augsti, un, lai aizbrauktu uz pasaules čempionātu, piemēram, tāllēcējiem ir jāuzrāda Latvijas rekords."

Viņš paaugstinātos normatīvus skaidroja ar to, ka uz pasaules čempionātu sportistus vēlas sūtīt arvien vairāk valstu: "Ja kādreiz no vairāk nekā 200 pasaules valstīm aktīvi darbojās aptuveni puse, tagad ir nākušas klāt daudzas Āfrikas valstis, arī mazās valstis, kas uz čempionātu sūta pa vienam vai diviem atlētiem. Līdz ar to konkurence kļuvusi daudz spēcīgāka un normatīvi ir augstāki."

Savukārt runājot par Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesen parakstīto dekrētu, kas sportistiem ļaus bez vīzas apmeklēt pasaules čempionātu un citus lielākos sporta pasākumus, Zālītis sacīja, ka "šis jautājums vēl netiek risināts, taču pēdējās tikšanās laikā Eiropas Vieglatlētikas asociācijas kongresā aprīlī Krievijas pārstāvji apliecināja, ka tiks izdarīts viss, lai sportistiem vīzas nebūtu vajadzīgas".

Nesen notikušā "Nordea" Rīgas maratona laikā viesi no Krievijas šo apņemšanos apstiprinājuši vēlreiz. "Es domāju, ja jau kaut ko pasaka Krievijas prezidents, tad tas tā arī būs," piebilda Zālītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!