Foto: LETA
Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) cer, ka valsts sportisti šī gada pasaules čempionātā sagādās pirmo medaļu neatkarīgās Latvijas vēsturē.

"Esam priecīgi, ka izlases sastāvs nav sevišķi mazāks kā uz pagājušā gada Eiropas čempionātu. Mums ir cerības, ka arī rezultāti būs labi," trešdien notikušajā preses konferencē izteicās LVS prezidents Guntis Zālītis. "Visi sportisti brauc, lai izcīnītu augstas vietas un cerams, ka sportisti spēs sagādāt pirmo medaļu Latvijai pieaugušo pasaules čempionātos."


Līdz šim Latvijas sportisti pasaules čempionātos tikuši pie vienas medaļas, kad 1983.gadā Helsinkos bronzu PSRS izlases sastāvā izcīnīja Dainis Kūla.

Viena no Latvijas lielākajām cerībām šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis, kurš iepriekšējos divos pasaules čempionātos palicis ceturtajā vietā, konkrētu rezultātu vai vietu sacensībās nesola.

"Mērķus var izvirzīt dažādus, bet, kā būs attiecīgajā dienā, tā būs. Par rezultātu nedomāju - galvenais metienu pareizi izpildīt no tehniskās puses un "sakārtot galvu", tad viss būs kārtībā," stāstīja Vasiļevskis, piebilstot, ka pašlaik arī apmeklē psihologu.

Tikmēr pasaules junioru rekordists un šī gada Eiropas junioru čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais izteicās, ka būs apmierināts ar šo sezonu, ja iekļūs pasaules čempionāta finālā.

Tagad treneres Valentīnas Eidukas grupa, kurā ir gan Vasiļevskis, gan Eiduka dosies uz treniņnometni Ventspilī, lai sagatavotos sezonas svarīgākajām sacensībām, tāpēc sportisti uzskata, ka Tegu viņiem vajadzētu būt labā fiziskajā kondīcijā.

Šķēpmešanā sievietēm Latviju pārstāvēs A normatīvu izcīnījusī Madara Palameika, kā arī Sinta Ozoliņa-Kovala, kura tikai otrdien izpildīja B normatīvu. B normatīvs ir arī šī gada Eiropas junioru vicečempionei Līnai Mūzei, kurai turklāt rezultāts ir labāks par Ozoliņu-Kovalu, tomēr viņa izvēlējās pasaules čempionātā nepiedalīties.

"Labāk, lai brauc abas lielās meitenes, jo viņas ir pilnībā gatavas. Savukārt es gatavojos junioru čempionātam Tallinā, kas bija mans šī gada augstākais punkts," preses konferencē stāstīja Mūze. "Pasaules čempionātu skatīšos pa televizoru un būšu viņu lielākā fane."

"Vienīgais būtu bijis lietderīgi piedalīties pasaules čempionātā pieredzes gūšanai nākotnē, tomēr esmu fiziski nogurusi un tagad došos atpūsties, lai varētu gatavoties nākamā gada Olimpiādei un izpildīt A normatīvu," teica jaunā šķēpmetēja.

Starp normatīvus izpildījušajiem vieglatlētiem pasaules čempionātā nestartēs arī septiņcīņniece Laura Ikauniece, kurai tāpat kā Mūzei sezonas galvenais starts bija pasaules junioru čempionātā, kā arī šķēpmetējs Ansis Brūns, kurš bija ceturtais latvietis, kurš sasniedzis normatīvu vīriešu konkurencē.

"Starp Ēriku Ragu un Brūnu pieredzējušais Rags tika izvēlēts, jo viņam ir labāks rezultāts," stāstīja Zālītis. "Tāpat Brūns nemaz nebija plānojis braukt uz pasaules čempionātu, jo viņam svarīgāka ir šomēnes Ķīnā notiekošā pasaules Universiāde."

36 gadus vecais Rags pirmoreiz pasaules čempionātā startēja jau 1997.gadā, un šoreiz viņš tajā piedalīsies astoto reizi.

Kā ziņots, bez pieciem šķēpmetējiem vairāk kā viens sportists Latviju pārstāvēs arī tāllēkšanas sacensībās - Eiropas čempione Ineta Radeviča un Lauma Grīva.

Zīmīgi, ka Radeviča šosezon neizpildīja attiecīgos pasaules čempionāta normatīvus, taču starts čempionātā viņai ir garantēts kā iepriekšējā Eiropas čempionāta uzvarētājai.

Pasaules čempionāta normatīvu izpildes uzskaite ilgs līdz 15.augustam, taču maz ticams, ka izlasē gaidāms papildinājums. Lielas cerības tika liktas uz tāllēcējiem Jāni Leiti un Elviju Misānu, tomēr otrdien notikušajās "Bigbank" Zelta līgas vasaras sezonas noslēdzošā, piektā posma sacensībās, kas bija pēdējā reālā iespēja izpildīt normatīvu, vajadzīgais rezultāts netika sasniegts.

Normatīvus dalībai pasaules čempionātā izpildījuši 18 sportisti, bet LVS valde otrdien apstiprināja, ka no 27.augusta līdz 4.septembrim Dienvidkorejas pilsētā Tegu paredzētajās sacensībās startēs 15 no viņiem.

"Federācija centās atrast iespējas, lai visiem sportistiem, kuri vēlas, uz Dienvidkoreju tiktu aizvesti arī treneri," stāstīja Zālītis. "Tomēr situācija ir salīdzinoši grūta un īsti nezinām, kāds izskatīsies savienības budžets 1.septembrī."

Kopumā Latvijas delegācijā iekļauti 27 cilvēki - 15 sportisti, deviņi treneri, ārste, fizioterapeits un tās vadītājs Zālītis.

"No valsts un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) gadā saņemam aptuveni 30 000 latu, bet starts pasaules čempionātā vien mums izmaksās 23 000 latu," atklāja LVS prezidents. "Ļoti liela sadarbība sportistu finansēšanā un sacensību rīkošanā mums ir ar pašvaldībām, bez viņām būtu ļoti grūti."

Atšķirībā no pagājušā gada Eiropas čempionāta šogad par savu naudu uz sacensībām nebrauks neviens sportists.

Lielākās izmaksas šoreiz sagādā tieši ceļa izdevumi, kas ir aptuveni trīs reizes lielāki, nekā ja sacensības notiktu Eiropā. Tomēr Zālītis atklāja, ka Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) atmaksās federācijai izdevumus par sportistu aizvešanu uz Dienvidkoreju, bet tas notiks tikai aptuveni decembrī.

Latvijas izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā vieglatlētikā:

Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais, Ēriks Rags, Madara Palameika, Sinta Ozoliņa-Kovala (visi - šķēpmešana), Ineta Radeviča, Lauma Grīva (abas - tāllēkšana), Aiga Grabuste (septiņcīņa), Edgars Eriņš (desmitcīņa), Māris Urtāns (lodes grūšana), Igors Sokolovs (vesera mešana), Agnese Pastare (20 kilometru soļošana), Igors Kazakevičs (50 kilometru soļošana), Ronalds Arājs (100 metru sprints), Dmitrijs Jurkevičs (1500 metru skrējiens).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!