Foto: Sputnik/Scanpix
Krievu vieglatlēte Jūlija Stepanova, kura kopā ar vīru pirmie ziņoja par dopinga pārkāpumiem Krievijā, apšauba dopinga reformas šai valstī, ziņo aģentūra "Reuters".

"Būs grūti ieviest jebkādas pārmaiņas, jo tad ir jāmaina mentalitāte," saka vieglatlēte, kura pati izcietusi divu gadu diskvalifikāciju, pēc kā piekrita sadarboties ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA). "Daudzi no treneriem paši ir bijuši vieglatlēti, un viņus trenēja atbilstoši PSRS sistēmai. Viņiem grūti pieņemt, ka iespējams strādāt citādi. Es biju domājusi, ka attieksme Krievijā mainīsies, ka es palīdzu sportam, palīdzu sportistiem, taču viņi tā neuzskata."

"Tas joprojām ir cirks, ko vada bariņš klaunu," par reformām Krievijas sportā saka Vitālijs Stepanovs, bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbinieks un WADA ziņotājs. "Krievijā pašlaik visu vada persona, kas izveidojusi šo dopinga sistēmu, Vitālijs Mutko."

Stepanova, kura kopā ar vīru tagad dzīvo ASV un atklāj, ka dzimtenē tiek uzskatīta par nodevēju. "Viņi sveicinās, taču zinu, ka daudzi vadošie sportisti ir noskaņoti pret mani, bieži es to redzu viņu acīs," saka Stepanova.

Kā zināms, Stepanovi vieni no pirmajiem informēja antidopinga organizācijas par pārkāpumiem Krievijā, pēc kā abi kopā ar mazgadīgo meitu drošības apsvērumu dēļ pameta valsti. Jūlija Stepanova pērn bija viena no diviem Krievijas vieglatlētiem, kam bija atļauja startēt oficiālās sacensībās, taču ne Rio olimpiskajās spēlēs iepriekšējās dopinga diskvalifikācijas dēļ.

Šā gada janvāra nogalē 30 gadus vecā Stepanova Bostonā piedalījās IAAF Pasaules tūres sacensībās telpās, uzrādot septīto, pēdējo, rezultātu 800 metru distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!