Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas šosejas riteņbraucējam Žiljēnam Alafilipam no "Deceuninck-Quick Step" komandas pirmdien izdevās palielināt savu pārsvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējumā.

Pirmdien sacensību dalībniekiem bija jāveic 217,5 kilometrus gara distance ar vairākiem kāpumiem, bet par uzvarētāju kļuva beļģu debitants Vuts van Ērts ("Jumbo-Visma"), kurš sprinta finišā apsteidza itāli Eliu Viviāni ("Deceuninck-Quick Step") un austrālieti Kalebu Evanu ("Lotto Soudal").

Uzvarētāja pavadītais laiks distancē bija četras stundas 49 minūtes un 39 sekundes. Līdz šim 24 gadus vecais van Ērts vēl ne reizi nebija uzvarējis kādā no "Tour de France" posmiem.

Lielajā grupā finišu sasniedza arī Alafilips, kuram noslēgumā 11. vieta, bet iepriekš tuvākie sekotāji kopvērtējumā zaudēja laiku lielā pretvēja dēļ, kas lika peletonam sadalīties.

Vienīgais latvietis šajā velobraucienā Toms Skujiņš no profesionālās komandas "Trek-Segafredo" pirmdien finišēja 168. vietā, to paveicot grupā, kas uzvarētājam piekāpās par deviņām minūtēm un 41 sekundi.

Kopvērtējumā Alafilips par vienu minūti un 12 sekundēm apsteidz pagājušā gada "Tour de France" čempionu Džeraintu Tomasu no Lielbritānijas ("Ineos"), bet trešais, atpalikdams vēl papildus četras sekundes, ir kolumbietis Egans Bernals, kurš arī pārstāv "Ineos" komandu.

Savukārt Skujiņš kopējā ieskaitē ir 101. vietā, izkrītot no labāko simta, bet no pirmās vietas viņš pašlaik atpaliek par vienu stundu septiņām minūtēm un 34 sekundēm.

Kalnu karaļa ieskaitē Skujiņš saglabājis desmito pozīciju.

Otrdien "Tour de France" dalībniekiem paredzēta pirmā brīvdiena.

Šogad "Tour de France" velobrauciens norisinās jau 106. reizi. Sacensības 21 posma garumā tiks noslēgtas 28. jūlijā.

Šī gada Latvijas čempions grupas braucienā Skujiņš prestižajā velobraucienā piedalās otro gadu pēc kārtas. Pērn viņš debitēja Francijas tūrē, kurā no piektā līdz devītajam posma bija līderis kalnu karaļa ieskaitē. Augstāko vietu Skujiņš izcīnīja 15. posmā, kurā finišēja piektais, bet noslēgumā kopvērtējumā latvietis bija 82. pozīcijā.

Pērn par uzvarētāju tika kronēts brits Džeraints Tomass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!