Ceturtdien Igaunijā ar pirmo posmu no Tallinas līdz Jogevai startēja tradīcijām bagātais "Baltic Chain tour" velobrauciens. 195 kilometru garajā distancē triumfēja Igaunijas čempions Alo Jakins, kamēr Latvijas izlases sportists Māris Bogdanovičs ieņēma trešo vietu, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Šogad "Baltic Chain tour" velobraucienā iekļauti trīs posmi. Visi no tiem startēs un finišēs Igaunijā. Noslēdzošais etaps gan galvenokārt vedīs pa Latvijas ceļiem, šķērsojot Valkas, Smiltenes, Valmieras un Strenču pilsētas.

Tūres pirmajā posmā riteņbraucēji no 12 komandām, tostarp trīs Latvijas vienībām – Latvijas Nacionālā izlase, "Evelo team" un "Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree" – veica 195 kilometru garu etapu no Tallinas līdz Jogevai. Trase bija daudziem pauguriem bagātīga. Sacensības jau sākuma izvērtās gana aktīvas. Sekoja virkne atraušanās mēģinājumu, bet peletona priekšā kontroli uzņēmās igauņu vienība "Tartu 2024/ Baltic Chain cycling", kuras sastāvā šajā tūrē brauc arī Kristers Ansons.

Nopietns pavērsiens notika jau distances otrajā daļā, kad peletons sadalījās. Vadībā izvirzījās 24 braucēju liela līderu grupa ar latviešiem – Paulu Rubeni, Ēvaldu Pavlovu un Viesturu Lukševicu tajā. Lai arī pārsvars tika iegūts visai ātri, tomēr peletons pēc Tartu komandas aktīva darba bēgļus sāka panākt.

Neilgi pirms noķeršanas, divatā no atrāviena spēja aizmukt profesionāļu gaitas noslēgušie Igaunijas riteņbraucēji – Alo Jakins un Gerts Joeārs. Kā viens tā otrs aizvadījuši vairākas veiksmīgas sezonas, pārstāvot laba līmeņa komandas Francijā. Lai arī abi vairs nepārstāv profesionālas komandas, sportisko formu spējuši saglabāt itin jaudīgu.

Jakina un Joeāra tandēms ātri vien ieguva vairāk nekā 1 minūtes un 30 sekunžu pārsvaru pār grupu. Tās priekšā pamanāmākais bija lietuviešu riteņbraukšanas zvaigzne Ramunas Nevardausks, kurš paveica lielu darbu, lai pārsvars tiktu sadeldēts. Aktīvi grupas priekšā bija arī Tartu puiši, kā arī Latvijas izlases vīri – Andžs Flaksis , Andris Vosekalns un Viesturs Lukševics. 10 kilometrus pirms finiša pārsvars tika samazināts zem 1 minūtes. Drīz viens tas kļuva vēl mazāks. Tomēr grupas priekšā kopējais darbs starp konkurentu komandām tika labi nevedās.

Dramatiskā finišā abi igauņi savas pozīcijas nosargāja. Uzvarēja Igaunijas čempions Alo Jakins, bet Gertam Joeāram otrā vieta. Mirkli vēlākā finišēja grupa. Tās galvgalī mūsu Māris Bogdanovičs, kuram trešā vieta. Septītais tikmēr bija Andris Vosekalns, bet devītais Pauls Rubenis.

Tūre turpināsies piektdien, kad tiks veikts 174,1 kilometru garais otrais posms no Tartu līdz Valgai. Latvijā tūre iegriezīsies sestdien. Pulksten 11:00 tiks dots starts Valgā, bet tālāk riteņbraucēji mēros ceļu uz Smilteni, Valmieru, Strenčiem, Smilteni un ap 14:50 atgriezīsies Valgā.

Baltic Chain tour velobrauciena 1. posms – 195 km:

1. Alo Jakin, Igaunija, Peleton, 04:15:07

2. Gert Joear, Igaunija, Igaunijas Nacionālā izlase, +00:00:00

3. Māris Bogdanovičs, Latvija, Latvijas Nacionālā izlase, +00:00:00

4. Lars Kulbe, Vācija, SKS Sauerland, +00:00:00

5. Rait Arm, Igaunija, Tartu 2024/ BCC, +00:00:00

6. Siim Kiskonen, Igaunija, Igaunijas Nacionālā izlase, +00:00:00

7. Andris Vosekalns, Latvija, Latvijas Nacionālā izlase, +00:00:00

9. Pauls Rubenis, Latvija, Latvijas Nacionālā izlase, +00:00:00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!