Foto: AP/Scanpix

Prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" priekšpēdējā, 20.posmā sestdien pārliecinošu uzvaru izcīnīja Beļģijas sportists Tomass de Gends no "Vacansoleil-DCM" komandas.

Kopvērtējumā līderpozīcijā nostiprinājās spānis Hoakims Rodrigess no Latvijas riteņbraucēja Gata Smukuļa pārstāvētās "Katjuša" komandas, tomēr tā kā sacensības noslēgsies ar individuālo braucienu, viņš šobrīd nav favorīts uz panākumu kopvērtējumā.

219 kilometrus garajā kalnainajā 20.posmā 25 gadus vecais de Gends finišā par 55 sekundēm apsteidza itāli Damjāno Kunego no "Lampre-ISD" vienības.

Trešais finišēja spānis Mikels Ituralde ("Euskaltel-Euskadi"), kurš zaudēja jau divas minūtes un 50 sekundes, bet vēl pēc vairāk nekā pusminūtes finišu sasniedza Rodrigess.

Savukārt Rodrigesa tuvākais sekotājs kanādietis Raiders Hesdžedāls no "Garmin-Barracuda" vienības spēja finišēt sestajā vietā, no kopvērtējuma līdera atpaliekot par 14 sekundēm.

Tikmēr Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis finišēja atpalicēju grupā, kas de Gendam zaudēja 39 ar pusi sekundes, ierindojoties 77.pozīcijā.

Kopvērtējumā Rodridess palielināja savu pārsvaru par 14 sekundēm un tagad apsteidz Hesdžedālu par 31 sekundi, tomēr tāpat tiek uzskatīts, ka galvenais favorīts uz uzvaru kopvērtējumā ir tieši kanādietis - velobrauciens svētdien noslēgsies Milānā ar 31,5 kilometrus garu individuālo braucienu.

Līdz šim neviens kanādietis nav spējis uzvarēt "Giro d'Italia" kopvērtējumā.

Tikmēr Smukulis kopvērtējumā pakāpās uz 85.pozīciju, savam komandas biedram zaudējot trīs stundas četras minūtes un 48 sekundes.

Līdz šim "Giro d'Italia" neviens Latvijas sportists nebija braucis kopš 2008.gada, kad Raivis Belohvoščiks tika izslēgts 16.posmā, jo neiekļāvās laika limitā. Savukārt gadu pirms tam Belohvoščiks šajā velobraucienā izcīnīja 117.vietu.

Pagājušajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem prestižākajās tūrēs startēja vienīgi Aleksejs Saramotins, kurš piedalījās "Vuelta Espana" sacensībās, noslēguma kopvērtējumā ieņemot 166.vietu starp 167 sacensības beigušajiem sportistiem.

Kā ziņots, Smukulis pērn pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "HTC-Highroad", taču ASV bāzētā vienība tā arī neprata atrast jaunu ģenerālsponsoru, tāpēc tā tika izformēta.

"HTC-Highroad" komandā Smukulis sāka braukt aizpagājušā gada novembrī, bet iepriekšējās divas sezonas viņš pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "AG2R La Mondiale".

Jau vēstīts, ka pagājušā gada "Giro d'Italia" sacensībās otro reizi karjerā uzvarēja slavenais spāņu riteņbraucējs Alverto Kontadors, tomēr pēc divu gadu diskvalifikācijas piespriešanas par dopinga lietošanu viņam šis tituls tika atņemts.

Pēc Kontadoram piespriestās diskvalifikācijas pagājušā gada "Giro d'Italia" kopvērtējuma uzvarētāja gods tika Skarponi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!