Foto: Reuters/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) apmierinājusi latvieša Gata Smukuļa pārstāvētās Krievijas riteņbraukšanas komandas "Katjuša" apelāciju, un tai jāpiešķir Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) "WorldTour" kategorijas licence.

Pagājušā gada beigās UCI atteica licenci "Katjuša" komandai ētisku apsvērumu dēļ, un šo sezonu "Katjuša" uzsāka ar kontinentālās komandas licenci. Tomēr vienība bija iesniegusi apelāciju CAS, kas tagad apmierināta.

"CAS nenonāca pie viena slēdziena ar UCI licencēšanas komisiju un nolēma apmierināt apelāciju," teikts CAS paziņojumā, uzsverot, ka vienībai jāpiešķir 2013.gada UCI "WorldTour" licence.

Pirms tam ceturtdien vienības līderis Hoakims Rodrigess bija atzinis, ka dosies uz citu vienību, ja apelācija tiks noraidīta.

"Es ceru, ka viņi skaidri pateiks jā vai nē, kā arī kāpēc jā vai nē," Rodrigess izteicās intervijā "Cyclingnews". "Esam punktā, kad man nepieciešams tikt skaidrībā par nākotni. Vēlos braukt labākajās pasaules sacīkstēs, un man būs daudz vieglāk, ja komandai būs "WorldTour" licence."

Kā ziņots, gan Rodrigess, gan Smukulis pašlaik piedalās Omānas daudzdienu velobraucienā (UCI kat.2.HC), kurā spānis ceturtdien uzvarēja ceturtajā posmā, sagādājot "Katjuša" vienībai pirmo uzvaru šosezon.

"Man nav nekas pret "Katjuša" komandu. Viņi man palīdzēja izaugt un attīstīties par braucēju, kāds esmu šodien," stāstīja Rodrigess. "Bet viņi zina - ja nesaņems "WorldTour" licenci, es mainīšu komandas. Tas nav naudas jautājums vai tāpēc, ka esmu nelaimīgs. Tas ir mana vecuma dēļ - es nevaru atļauties izšķiest karjeras gadus."

Tagad "Katjuša" komandai būs iespēja piedalīties visos pasaules nozīmīgākajos velobraucienos.

Kā ziņots, decembrī "Katjuša" cerēja būt viena no 15 komandām, kas saņem UCI "WorldTour" licenci pēc sportiskajiem rezultātiem, tomēr tā netika piešķirta un vēlāk tika atklāts, ka tas paveikts ētisku iemeslu dēļ.

Pēc neoficiālas informācijas, licence netika piešķirta saistībā ar dopinga skandāliem - Deniss Gaļimzjanovs pērn kļuva par trešo aizliegto vielu lietošanā pieķerto vienības sportistu kopš 2009.gada, bet par vienības vadītāju kļuvis Vjačeslavs Jekimovs, kura vārds figurē Lensa Ārmstronga dopinga skandālā.

Tāpat vairāki komandas riteņbraucēji ir apsūdzēti naudas atmazgāšanas lietā Itālijā. UCI noteikumi paredz, ka licences piešķiršanā var ņemt vērā ne tikai sportiskos rezultātus, bet arī finansiālos un ētiskos aspektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!