Četri no pieciem Latvijas BMX braucējiem piektdien Glāzgovā notiekošajā Eiropas čempionātā pārvarēja kvalifikācijas sacensības — vīru astotdaļfinālam kvalificējās Helvijs Babris (attēlā) un Kristens Krīgers, bet dāmu pusfinālā iekļuva Vanesa Buldinska un Vineta Pētersone, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

Sacensību norises vietā – jaunuzceltajā Glāzgovas BMX centrā – treniņbraucienu laikā nedaudz uzlija lietus, tomēr tas nekādā veidā neietekmēja sacensību norisi. Mūsu valsts godu nozīmīgajās sacensībās aizstāvēja pieci sportisti – otrs pieredzējušākais Eiropas BMX čempionāta braucējs Edžus Treimanis, kā arī Kristens Krīgers, Helvijs Babris, Vineta Pētersone un Vanesa Buldinska.

No mūsu vīriem vislabāk sacensības iesāka otro gadu elites grupā aizvadošais Helvijs Babris, kurš lieliski veica pēdējo trases daļu un finišēja otrais aiz pazīstamā francūža Romeina Mahjē. Kristens Krīgers savā braucienā tikmēr pirmajā taisnē bija ieguvis līderpozīciju, tomēr neliela kļūda otrajā taisnē jelgavnieku atmeta uz ceturto vietu, kurā viņš arī finišēja. Edžus Treimanis dienu iesāka ar piekto vietu.

Otrajā braucienu sērijā gan Babris, gan arī Krīgers finišēja ceturtajā vietā, kamēr neapskaužamā situācijā nonāca Treimanis. Valmierieti, kurš tobrīd atradās ceturtajā pozīcijā, virāžā uz trešo taisni apsteidza šveicietis Simons Markvārts. Pēdējās taisnes beigās Edžus strauji pietuvojās francūzim Matisam Ragotam, tomēr Francijas sportists par mata tiesu saglabāja pozīciju un atstāja Treimani piektajā vietā.

Izšķirošajā braucienā par vietu astotdaļfinālu Kristens Krīgers pēc sīvas cīņas pirmajā taisnēieņēma trešo vietu. Savu pozīciju trenera Ivo Lakuča audzēknis arī stabili nosargāja līdz finišam un ar trīs braucienu summā iegūtajiem 11 punktiem kā ceturtais no sava brauciena kvalificējās astotdaļfinālam. Augstāk ierindojās francūzis Artuss Pilārs un brits Pedijs Šaroks.

Notikumiem bagāts pēdējais brauciens izvērtās Helvijam Babrim. Augstas klases sportistu sagatavošanas centra audzēknis pēc starta bija piektais, bet trešās taisnes beigu daļā pakāpās uz ceturto vietu. Trenera Mika Puķīša audzēknis lieliski aizvadīja pēdējo taisni, kurā spēja noķert un apsteigt arī pazīstamo šveicieti Reno Blanku. Trīs braucienu summā Babrim deviņi punkti, kas ļāva astotdaļfinālam kvalificēties kā trešajam no sava brauciena.

Edžus Treimanis savā noslēdzošajā dienas braucienā pēc starta ilgu laiku bija ceturtajā vietā, tomēr "MŠA – Valmieras puiku" kluba braucējs nepadevās. Trešajā taisnē tika apsteigts Markvārts, bet noslēdzošajā taisnē Edžus aizbrauca garām arī nīderlandietim Jorisam Harmsenam, kuram gan tas neliedz kā pirmajam no šī brauciena kvalificēties astotdaļfinālam. Edžum Treimanim nācās samierināties ar palikšanu uzreiz aiz izslēgšanas braucienu barjeras. Mūsu sportistam pietrūka tikai viens punkts.

Dāmas sacentās par iekļūšanu pusfinālā. Vineta Pētersone startēja trešajā, bet Vanesa Buldinska ceturtajā priekšbraucienu grupā. Pirmie braucieni abām mūsu meitenēm neizdevās. Gan Vanesa, gan Vineta, kura piedzīvoja ļoti nepatīkamu kritienu treniņā, ieņēma noslēdzošās vietas. Turpinājums bija labāks. Vanesa Buldinska sekmīgi pārlēca pirmo tramplīnu un finišēja ceturtajā vietā. Šāda pozīcija arī Vinetai Pētersonei.

Pirms pēdējā brauciena abas meitenes nevarēja justies drošas par iekļūšanu pusfinālā. Labākais dienas brauciens padevās jelgavniecei Buldinskai, kura finišēja trešajā vietā un ar 13 punktiem kā ceturtā no savas brauciena kvalificējās pusfinālam. Vineta Pētersone, kurai visu sacensību laiku nācās cīnīties ar kritiena sekām, pēdējā braucienā ceturtā pozīcija, kas arī ļāva iekļūt starp 16 labākajām sportistēm.

Galvenā cīņa par godalgām notiks sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!