Foto: F64

Savu spožo BMX riteņbraucēja karjeru nolēmis beigt divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs. Sportists pats par to paziņojis sociālajos tīklos.

"Nav viegli teikt ardievas kaut kam, ko dari kopš 5 gadu vecuma, taču ir pienācis laiks. Laiks ir neuzvarams. Paldies sportam, ko tas man devis. Man nav ko nožēlot un tagad ar nepacietību gaidu, kas sekos," raksta Štrombergs.

Štrombergs 2008. gada olimpiskajās spēlēs Pekinā kļuva par pirmo BMX olimpisko čempionu, bet pēc četriem gadiem atkārtoja šo panākumu.

31 gadu vecais Štrombergs BMX riteņbraucēja pamatus ieguva savā dzimtajā Valmierā - sākumā pie Raimonda Ciesnieka, bet vēlāk viņu trenēja Ivo Lakučs, ar ko kopā guva lielākos panākumus BMX.

2001. gadā Štrombergs uzvarēja Eiropas jaunatnes izaicinājuma čempionātā B14 klasē, 2004. gadā kļuva par Eiropas čempionāta trešās vietas ieguvēju savā vecuma grupā, bet vēl pēc gada savā vecuma grupā sportists izcīnīja trešo vietu arī pasaules junioru čempionātā. 2005. gadā viņa kontā arī Eiropas junioru čempionāta zelts, bet pēc diviem gadiem - sudrabs Eiropas čempionātā.

2008. gads bija Štromberga gads - triumfs Eiropas un pasaules čempionātos, kā arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. Štrombergs kļuva par Latvijas Gada sportistu un ieguva populārākā sportista balvu, kā arī saņēma Triju zvaigžņu ordeni par saviem panākumiem.

Štrombergs karjeru turpināja ASV, kur guva lielus panākumus, bet 2010. gadā atkārtoti kļuva par pasaules čempionu, kā arī izcīnīja Pasaules kausu UCI superkrosā.

2010. gada nogalē Štrombergs guva smagu traumu, tomēr spēja atgriezties sportā un neilgi pēc savas atgriešanās izcili aizvadīja pasaules čempionātu, izcīnot otro vietu.

2012. gadā Londonas olimpiskajās spēlēs Štrombergs pārsteidza daudzus un kļuva par divkārtējo olimpisko čempionu. Pēc tam 2013. un 2014. gadā Štrombergs atkal bija nepārspējams Eiropas čempionātā.

2016. gadā Štrombergs trešo reizi startēja olimpiskajās spēlēs, tomēr šoreiz Rio trase viņam nebija labvēlīga - divkārtējais olimpiskais čempions apstājās ceturtdaļfinālā.

Pēc Rio olimpiskajām spēlēm Štrombergs apliecināja, ka startēs vismaz vienu sezonu, ko viņš arī izdarīja. Tomēr pēc neveiksmes 2017. gada pasaules čempionātā Štrombergs bija neziņā par karjeras turpināšanu.

2018. gada Jāņu svētkos Štromberga un viņa sievas Natašas ģimenē pasaulē nāca dēls Rio Džeimss. Lai gan tobrīd sportists pieļāva, ka varētu startēt arī 2020. gada olimpiskajās spēlēs, tagad Štrombergs nolēmis likt punktu aktīvajai sportošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!