Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

"Alpha Baltic/Unitymarathons.com" komandas riteņbraucējs Emīls Liepiņš daudzdienu velobrauciena Baltijas ceļš (UCI 2.2) trešajā posmā, kurā sportistiem bija jāpārvar 171,1 km gara distance ar startu Vīlandē un finišu Otepē, izcīnīja augsto ceturto vietu, kopvērtējumā paceļoties uz 12. pozīciju.

Uzvarēja trešajā posmā Krievijas izlases pārstāvis Andrejs Sazanovs, kurš distanci veica trijās stundās, 53 minutēs un 12 sekundēs. )trais finišēja kopvērtējuma līderis vācietis Marcels Meisens (3:53:12), trešais palika igaunis Martins Lāss (3:53:12).

Pēc otrdienas lietainajām sacensību beigām, "Baltijas ceļa" velobrauciens turpinājās ar etapu no Vīlandes uz Igaunijas slēpošanas centru - Otepi. Dalībniekus no rīta sagaidīja labvēlīgi laikapstākļi, bet distances laikā pārsvarā bija mākoņains, par laimi, dalībniekiem, lietus šodien nelija.

Pirmajos piecos kilometros jau veidojās nelieli atrāvieni no kopējās grupas. Izrāvienu veidoja 11 braucēji, arī divi "Rietumu-Delfin" braucēji – Andris Vosekalns un Peters Prūss. Sākotnējais pārsvars bija 15 – 20 sekunžu robežās. Turpmākajos kilometros pārsvars palielinājās.

18.kilometrā bija izveidojušies jau divas atrāvienu grupas un pamatgrupas. Līderu grupā, joprojām atradās Andris Vosekalns un Peters Prūss, savukārt, otrajā atrāvienu grupā starp septiņiem braucējiem atradās Reijo Puhms ("Rietumu-Delfin"). Attālums starp pirmo un otro atrāvienu grupu 20. kilometrā sasniedza 35 sekundes, tomēr pamatgrupa atradās 100 metru attālumā.

26.kilometrā trīs braucēji atrāvās no līderu grupas, kuru vidū bija Peters Prūss, sasniedzot pārsvaru pār otro grupu robežā starp 15 - 20 sekundēm. Pēc 10 kilometriem, līderu grupā tika ieviestas korekcijas, vadību pārņemot trīm citiem braucējiem - Maksimam Pohidovam ("Team Itera - Katusha"), Ivo Sūram (Igaunijas nacionālā komanda) un Renē Mandri ("Peloton"). Līderu pārsvars turpinājumā palielinājās un 38.kilometrā pirmo reizi posmā līderu pārsvars sasniedza vienu minūti. Tomēr 45. kilometrā līderu grupu panāca pamatgrupa.

48.kilometrā izveidojas divas atrāvienu grupas, starp viņām visaktīvākā, kura veica tālāko atrāvienu, bija piecu braucēju sastāvā, starp viņiem vienīgais Latvijas pārstāvis – Reinis Andrijanovs ("Alpha Baltic)". Turpmākajos sešos kilometros bija vērojam tendence, ka līderu grupā notika vairāki manevri, kuru laikā grupas ietvaros mainījās līderi.

Līderu grupas sastāvs turpmākajos kilometros palika nemainīgs – Darijus Dzervus (Lietuvas nacionālā komanda), Sergejs Grechins ("Torku Sekerspor"), Reinis Andrijanovs ("Alpha Baltic"), Maksimilians Beijers (Vācijas U-23), Patriks Tibors (Slovākijas nacionālā komanda).

Pirmajā starpfinišā, kurā sacentās visi pieci braucēji, ātrākais bija Maksimilians Beijers, otrais iebrauca lietuvietis Darijus Dzervuss, bet kā trešais Reinis Andrijanovs, kurš reizē arī kļuva par pirmo Latvijas komandu pārstāvi, kas spējis izcīnīt sprinta ieskaites punktus.

90.kilometrā līderu grupas sastāvs nemainījās, bet grupas priekšgalā izvirzījās Darijus Dzervuss un Patriks Tibors. Kopējais pārsvars pār pamatgrupu jau sasniedza 3 minūtes un 40 sekundes. Līdz 105.kilometram, pārsvars nedaudz samazinājās, līdz 3 minūtēm un piecām sekundēm. Distances mērķa atzīmei tuvojoties, pamatgrupa sāka pietuvoties. Atšķirībā no iepriekšējās dienas, kad posma lielāko daļu vadībā atradās vien divi braucēji, kuri beigās finišēja brauciena lejasgalā, trešdien piecu braucēju grupai bija krietni vien lielākas izredzes noturēt vadību līdz beigām.

Pietuvojoties Otepei, līderu grupa kā pirmā sasniedza kalnu sprinta posmu. Arī šoreiz Reinis Andrijanovs bija starp līderiem, kalnu sprintā ierindojoties augstajā otrajā pozīcijā, aiz Maksimiliana Beijerea, atkal papildinot punktu skaitu sprinta ieskaitē.

Pēdējā starpfinišā, kas atradās Otepē, blakus biatlona un slēpošanas stadionam, par sprinta etapa uzvarētāju kļuva Darijus Dzervuss, atrodoties starp trim braucējiem, kuri atrāvās no sākotnējās piecu grupas sastāva. Reinis Adrijanovs finišā iebrauca kā piektais. Braucēji Otepē veica trīs noslēdzošos apļus, katrs četrpadsmit kilometrus garš.

Kad līdz distances beigām palika 28 kilometri jeb divi apļi, līderu grupas pārsvars pār pamatgrupu bija nedaudz vairāk par vienu minūti. Pamatgrupā jau ilgāku laiku vadībā atradās Zviedrijas nacionālā komanda, "Rietumu-Delfin" pārstāvji koncentrējās grupas vidusdaļā, bet "Alpha Baltic" kā noslēdzošie. Tomēr jāpiebilst, ka "Alpha Baltic" braucēji jau pirmajos divos etapos izcēlās ar nogaidošu taktiku un izšķirošo izrāvienu veica tieši pēdējos kilometros.

Pirms pēdējā apļa par līderu kļuva Vitālijs Popkovs ("ISD Continental Team"), kurš ar pamatgrupu bija panācis līderus un vienatnē iebrauca noslēdzošajā aplī. Reinis Andrijānovs, kurš atradās starp pieciem ātrākajiem braucējiem pirms pēdējā apļa, atradās pamatgrupas sākumā, kas ļauj veikt galveno izrāvienu pēc četrpadsmit kilometriem. Vitālija Popkova pārsvars vēl neļāva spriest par drošu uzvaru - aptuveni 15 sekundes Abas Latvijas komandas atradās pamatgrupas vidusdaļā.

Vitālijs Popkovu drīz vien noķēra pamatgrupa, šāda situācija palika nemainīga līdz pat distances pēdējiem metriem, uzvarētāju noskaidrojot vien finiša spurtā, kurā veiksmīgākais bija Andrejs Sazanovs (Krievijas nacionālā komanda). "Esmu ļoti priecīgs, par uzvaru, tā man bija pirmā uzvara šajā sezonā. Vēl neilgi pirms finiša, atrados aptuveni trīsdesmitajā pozīcija, bet tad nolēmu riskēt un veikt sprinta izrāvienu asajos līkumos – atmaksājās. Kopumā patīk "Baltijas ceļa" sacensības, izbaudu katru dienu un posmu šeit, cerams, spēšu turpināt līdzīgā garā," tā par savu uzvaru izteicās Sazanovs.

Otro vietu ieņēma vakardienas uzvarētājs no "BKCP - Powerplus" komandas Marsels Meisens, trešo pozīciju ieņēma Martins Lāss ("SJK Viiking").

Pēc šodienas rezultātiem gan "Alpha Baltic", gan "Rietumu-Delfin" komandas saglabāja nemainīgas pozīcijas arī komandu kopvērtējumā, attiecīgi 6. vieta un 9. vieta.

Reinis Andrijanovs, kurš ilgu laiku atradās distances līderos, finišā saskārās ar krampjiem, kas liedza cīņu par augstām vietām. Savukārt, Andrijanova komandas biedrs, Emīls Liepiņš nodemonstrēja savu nogaidīšanas taktiku un distances beigās, no pamatgrupas vidusdaļās izrāvās līderpozīcijās, sasniedzot 4. vietu.

"Rietumu Delfin" pārstāvis Andris Smirnovs arī spēja izmantot situāciju, ilgu laiku atrodoties braucēju vidusdaļā, finišā sprintā kopā ar komandas biedru, vārda brāli Andri Voseklanu ierindojās, attiecīgi 19. un 20. vietā.

Ceturtdien velobrauciens pārcelsies uz Latviju, tā 178 km garais ceturtais posms startēs Smiltenē un finišēs Siguldā. Starts Smiltenes pilsētas centrā tiks dots pulksten 13.30.

Sešu dienu sacensības noslēgsies 25. augustā, velobrauciena kopējais distances garums ir 1019,3 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!