Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kaut arī Latvijas šosejas riteņbraucēju saimē ir vairāki elites līmeņa sportisti, kuri labās dienās var cīnīties par augstvērtīgu rezultātu konkurences bagātajā sporta veidā, šobrīd ir pamatotas bažas, ka pasaules čempionātā naudas trūkuma dēļ nestartēs neviens mūsu valsts pārstāvis. Situācija, kas godu nedara.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā no 18. līdz 25. septembrim norisināsies Austrālijā. Tāls un dārgs galamērķis, un šī būs tikai otrā reize, kad "ķenguru zeme" uzņems planētas labākos braucējus. Ierasti meistarsacīkstes norisinās Eiropas platuma grādos – pērn čempionāts bija Beļģijā, bet nākamgad būs Skotijā.

Šobrīd Latvija uz pasaules čempionātu prestižākajā – elites – līmenī drīkst sūtīt vienu sportistu, jo nāciju rangā valsts atrodas 36. vietā. Ja būtu pozīcija pirmajā trīsdesmitniekā, uz meistarsacīkstēm varētu vest pat četrus riteņbraucējus. Tomēr pašreizējā situācijā uz čempionātu nav iespējams aizgādāt pat vienu, jo tik tālam ceļam Latvijas Riteņbraukšanas federācijai (LRF) trūkst naudas. Ar to valsts atbalstu, kas šogad piešķirts organizācijai, tā nevar izpildīt savu pamatfunkciju – nodrošināt savu sportistu dalību pasaules un Eiropas čempionātos.

Federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss portālam "Delfi" skaidro, ka sūtīt atsevišķi vienu sportistu nav vērts – ir nepieciešams arī apkalpojošais personāls. "Šosejas riteņbraukšanā bez apkalpes vispār neko nevari izdarīt. Ir kritiski nepieciešams mehāniķis, jo bez viņa esi kā bez rokām. Tāpat ir vajadzīgs sporta direktors, kas piesaka sacensībām, izņem numurus, vada automašīnu un dara citus praktiskus darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!