Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas riteņbraucējs Keilens Jūens no "Lotto Soudal" komandas trešdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" piektajā posmā, kamēr smaga kritiena dēļ Itālijas tūre noslēgusies spānim Mikelam Landam.

Trešdien riteņbraucēji mēroja 177 kilometrus garu līdzenumu posmu. Nevienā no atrāvieniem sportistiem neizdevās nosargāt savu pārsvaru un uzvarētājs tika noskaidrots finiša spurtā.

Tajā nepārspēts bija Jūens, bet uz goda pjedestāla zemākajiem diviem pakāpieniem kāpa itāļi Džakomo Nicolo ("Qhubeka ASSOS") un Elia Viviāni ("Cofidis, Solutions Credits"). Kopumā septiņi no 11 pirmajiem riteņbraucējiem bija mājinieki.

Posma norisi gan aizēnoja vairāki smaga kritieni. Piemēram, nepilnus piecus kilometrus pirms finiša iepriekšējā posma uzvarētājs un kalnu karaļa kopvērtējuma līderis, amerikānis Džo Dombrovskis (UAE) uzbrauca uz drošības saliņas un viņā ietriecās "Bahrain - Victorious" līderis Landa, kurš pēc kritieni nevarēja turpināt braucienu.

Citā negadījumā cieta "Ineos Grenadiers" komandu pārstāvošais krievs Pāvels Sivakovs, kuram arī savā vienībā bija nozīmīga loma. Landa un Sivakovs, visticamāk, lauzuši atslēgas kaulus.

Jūens pēc finiša pauda, ka jūtas gandarīts par izcīnīto uzvaru.

"Pirmais posms ar sprinta finišu neizdevās tāds, kādu vēlētos, tāpēc uz mani un komandu bija liels spiediens. Domāju, ka komanda šodien bija uzdevumu augstumos. Bez viņiem es nebūtu tik sprigans finišā, un pēdējos 20 kilometros man bija labas trajektorijas līkumos. Parādīju, ka finišā man ir vissvaigākās kājas," stāstīja Jūens.

Kopvērtējumā pirmo vietu saglabā Krista Neilanda komandas biedrs Alesandro Marki no Itālijas ("Israel Start-Up Nation"), 42 sekundes zaudē beļģis Luiss Vervēke ("Alpecin-Fenix"), bet vēl sešas sekundes atpaliek portugālis Nelsons Oliveira ("Movistar").

Ceturtdien riteņbraucējus sagaida pirmais lielais kalnu posms - 160 kilometri ar trīs kategorizētajiem kāpumiem, ar pēdējo no tiem etapa finišā.

Jau ziņots, ka sestdien pēc pirmā posma ceļā uz viesnīcu kritienu piedzīvoja "Israel Start - Up Nation" komandu pārstāvošais latvietis Krists Neilands, kurš lauza atslēgas kaulu un nevarēja turpināt savā karjerā trešo "Giro d'Italia".

"Giro d'Italia" velobrauciens šogad svin savu 104.gadskārtu.

Velobrauciens norit no 8. līdz 30.maijam, kad tas finišēs Milānā ar 29,4 kilometru garu individuālo braucienu. Pērn Itālijas tūre norisinājās oktobrī un uzvaru tajā svinēja brits Teo Geigens-Hārts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!