Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nīderlandietis Dilans Grēnevegens no "Jumbo-Visma" riteņbraukšanas komandas diskvalificēts uz deviņiem mēnešiem par tautieša Fabio Jākobsena avārijas izraisīšanu, trešdien paziņoja Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI).

Jau ziņots, ka incidents notika "Tour de Polonia" pirmajā etapā, kad sprinta finišā, cīnoties elkoni pie elkoņa, Jākobsens dabūja kūleņot pāri barjerai un sadurties ar tur stāvošo cilvēku pēc Grēnevegena pēkšņi veiktās stūres pagriešanas pa labi, iespiežot sāncensi drošības sienā.

Pirmajā posmā uzvaru svinēja Grēnevegens, taču vēlāk viņš tika izslēgts no sacensībām, par uzvarētāju pasludinot šobrīd 24 gadus veco Jākobsenu.

27 gadus vecais Grēnevegens "sadarbojās ar izmeklētājiem un piekrita diskvalifikācijas periodam līdz 2021. gada 7. maijam", teikts UCI paziņojumā. Kopš negadījuma augusta sākumā viņš sacensībās vairs nav braucis.

Pēc negadījuma Katovicē Jākobsens divas dienas pavadīja komā, un viņam bija nepieciešama piecas stundas ilga sejas atjaunošanas operācija uzreiz pēc negadījuma. Oktobrī viņam tika veikta otrā operācija, lai salabotu sadragāto žokli.

Avārija tika piedzīvota, traucoties ar ātrumu 80 km/h. Pirms sadursmes ar sacensību amatpersonu Jākobsens salauza nožogojumus.

"Esmu ļoti pateicīgs, ka joprojām esmu dzīvs," pēc tam, kad viņa stāvoklis bija pietiekami uzlabojies, lai viņu varētu transportēt uz mājām Nīderlandē, teica Jākobsens.

"Deceuninck-Quick Step" komandas ģenerālmenedžeris Patriks Lefevrs šo incidentu nosauca par "noziedzīgu rīcību" un "ļoti nesmuku Grēnevegena rīcību".

Grēnevegens, kuram rudenī tika operēts atslēgas kaula lūzums, atvainojās cietušajam sociālajos tīklos un Nīderlandes televīzijā. Savukārt viņa komanda riteņbraucēju diskvalificēja, gaidot UCI lēmumu: "Es nevaru atrast vārdus, lai aprakstītu, cik man žēl Fabio un pārējo, kuri krita vai kurus tas skāra. Es visu laiku domāju par viņu."

Izmeklēšanas laikā UCI paziņoja, ka Grēnevegens "atzina, ka mainīja virzienu un ir pārkāpis UCI noteikumus". Papildu savai diskvalifikācijai "braucējs piekrita arī piedalīties vairākos pasākumos velobraucēju saimes labā", piebilda UCI.

"UCI uzsver, cik svarīgi ir vērsties disciplināri pret visiem šādiem incidentiem taisnīgi un konsekventi, kā arī nepārtraukti strādāt pie pasākumiem, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību," piebilsts paziņojumā.

Polijas tūres pārstāvji tika kritizēti par sprinta finiša organizēšanu nobraucienā un izmantoto nožogojumu veidu. Sacensībās tika piedzīvots vēl viens smags kritiens trešajā posmā, kas beidzās ar franču riteņbraucēja Mikaela Delāža nokļūšanu slimnīcā.

Jākobsena incidents notika gadu pēc dienas, kurā bojā gāja 22 gadus vecais beļģu sprinteris Bjorgs Lambrehts. Viņš 2019. gada Polijas tūrē mira, nokrītot un ietriecoties betona konstrukcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!