Foto: Reuters/Scanpix

Skandalozais amerikāņu riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs televīzijas dīvas Opras Vinfrijas vadītajā sarunu šovā, kura ieraksts tiks translēts ceturtdien, atzinis savu vainu dopinga lietošanā, vēsta laikraksts "USA Today".

Par Ārsmtronga atzīšanos laikrakstam pavēstījuši cilvēki, kuri klātienē redzējuši šova ierakstu. Ne Ārmstrongs, ne Vinfrija pirms raidījuma iziešanas ēterā sīkākus komentārus atteikušies sniegt.

Raidījumam tuvu stāvošas personas nav varējušas pateikt, kāda veida dopinga lietošanā Ārmstrongs atzinies, tomēr atzīšanās faktu apstiprinājušas. Kā zināms, 41 gadus vecais Ārmstrongs profesionālās karjeras laikā ne reizi nebija pieķerts dopinga lietošanā un pats to visu laiku noliedza, lai gan skandāla ietvaros publiskotie fakti neapstrīdami liecināja, ka sportists ir lietojis aizliegtās vielas.

Ažiotāžu gaidāmajam raidījumam palielinājis vēl viens fakts – Ārmstrongs pirms intervijas teicis privātu uzrunu paša dibinātā labdarības fonda darbiniekiem. Pēc fonda "Livestrong Foundation" preses sekretāres Katrīnes Makleinas teiktā, tā bijusi ļoti sirsnīga un emocionāla uzruna, kurā Ārmstrongs atvainojies par pēdējo gadu radīto stresa situāciju saistībā ar mediju interesi par viņa iespējamo saistību ar dopinga lietošanu. Fonds izveidots cīņai ar vēzi.

Īsi pēc šīs uzrunas Ārmstrongs ar saviem oficiālajiem pārstāvjiem devušies pie Vinfrijas uz interviju, kas bijusi atklāta, bez aizspriedumiem un jebkādām robežām. Sākotnēji interviju bijis paredzēts veikt Ārmstronga mājā Teksasā, tomēr vēlāk tā pārcelta uz kādu viesnīcu Ostinas centrā, jo bijušā sportista māju bija aplenkušas televīzijas filmēšanas brigādes.

Savukārt citi ārzemju masu mediji, atsaucoties uz Ārmstrongam tuvu stāvošiem cilvēkiem, sīkāk pastāstījuši par skandalozā sportista nodomiem. Ar šo interviju un atzīšanos Ārmstrongs cer sākt cīņu par mīkstāku sodu nekā mūža diskvalifikācija no visiem sporta veidiem. 41 gadu vecais sportists domā sniegt liecības par vairāku Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) augsti stāvošu personu saistību ar plašu dopinga programmu, taču nesniegs liecības pret nevienu sportistu.

Tāpat Ārmstrongs varētu dot citu triecienu savas lietas ietvaros. Viņš šobrīd ar ASV Tieslietu ministriju veic pārrunas par skandalozu liecību sniegšanu. Ja abas puses vienosies, tad Ārmstrongs varētu liecināt pret vairākiem sponsoriem, kuri viņa laikā atbalstīja "US Postal Service" komandu, un šīs vienības vadošajām personām.

Atgādinām, ka Ārmstrongam piepsriesta mūž diskvalifikācina riteņbraukšanā ar atpakaļejošu datumu - no 1998.gada 1.augusta. Tāpat anulēti visi viņa sasniegtie rezultāti, arī septiņi "Tour de France" čempiona tituli. Pagaidām gan Ārmstrongam nav atņemts 1993.gada pasaules čempiona tituls un 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnītā bronzas medaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!