Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš ("Trek-Segafredo") sestdien "Tour de France" sacensību 14.posmā piedzīvoja kritienu un finišu sasniedza 137.pozīcijā, plecu pie pleca ar Kristu Neilandu ("Israel Start-Up Nation"), bet dānis Serens Krags Andersens uzvarēja pēc atrāviena neilgi pirms posma beigām.

Sestdien tūres 14. posmā sportisti mērojās spēkiem 194 kilometrus garā distancē no Klermonferānas līdz Lionai, kurā bija iekļauti trīs ceturtās un pa vienam trešās un otrās kategorijas kāpumiem.

Visātrāk distanci piektdien veica Krags Andersens ("Sunweb"), kurš distancē pavadīja četras stundas 28 minūtes un desmit sekundes. Tā šonedēļ bija jau otrā uzvara viņa komandai pēc ceturtdienas Marka Hirši solo uzvaras.

Otro vietu grupas finišā ieguva slovēnis Luka Mezgecs, trešo - "Cofidis, Solutions Credits" braucējs Simone Konsonni, kuri no uzvarētāja atpalika par 15 sekundēm.

Kopvērtējuma līderis Primožs Rogličs ("Jumbo-Visma") finišu lielajā grupā sasniedza 29.vietā.

Abi Latvijas braucēji finišēja līdzās. Skujiņš, kurš distances vidusdaļā starp 70. un 80.kilometru piedzīvoja kritienu, ierindojās 137., bet Neilands - 138. vietā 158 sportistu konkurencē 19 minūtes un 48 sekundes aiz uzvarētāja.

"Par tādām lietām jūs sapņojat," pēc finiša līnijas šķērsošanas teica Andersens.

""BORA - hansgrohe" ļoti ietekmēja sacīkstes, jo viņi gandrīz samazināja peletonu uz pusi no ierastā lieluma. Tas braukšanu kalnos padarīja daudz grūtāku, taču tas visu mainīja, jo visi sprinteri palika aiz muguras," sacīja Andersens.

Slovāks Peters Sagans pirms kalnu posmiem mērķēja uz aktīvākā riteņbraucēja kreklu, finišā bija ceturtais, tomēr viņam nedaudz pietrūka līdz pirmajai vietai šajā vērtējumā. Īrs Sems Benets ("Deceuninck - Quick Step") par 43 punktiem apsteidz septiņkārtējo "Tour de France" aktīvāko braucēju cīņā par zaļo kreklu.

Kopvērtējuma vadību aizvien saglabājis slovēnis Rogličs, kurš tuvāko sekotāju Tadeju Pogačaru (UAE) apsteidz par 44 sekundēm, bet vēl 15 sekundes lēnāks ir Bernals ("INEOS Grenadiers"), kurš šajā posmā finišēja 24.vietā.

Skujiņš līderim zaudē nedaudz vairāk par divām stundām, ieņemot 74.vietu, bet Neilands no slovēņa iepaliek teju divas stundas un 40 minūtes, aizņemot 93.pozīciju kopvērtējumā.

"Tās bija augsta līmeņa sacīkstes," sacīja bijušais tramplīnlēcējs Rogličs. "Man gan šķita, ka šodien būs vieglāk, bet, kā redzat, nebija."

"Redzēsim, kas notiks rīt. Kā parasti, mēs vienkārši centīsimies izdzīvot," sacīja Rogličs.

Kalna karaļa ieskaitē Skujiņš ar 24 punktiem aizvien saglabā ceturto pozīciju, bet Neilands ar diviem punktiem aizņem 40.vietu.

Sprinteru ieskaitē Skujiņš ar 47 punktiem noslīdējis uz 28.vietu, bet Neilanda rēķinā desmit punkti, kas ļauj ieņemt 95.pozīciju.

Komandu kopējā ieskaitē Skujiņa pārstāvētā "Trek-Segafredo" līderei "EF Pro Cycling" zaudē 29 minūtes un 27 sekundes un ieņem ceturto vietu.

Svētdien braucēji spēkosies 174,5 kilometrus garā distancē no Lionas līdz Grankolombjē kalna virsotnei, uz distancē būs iekļauti divi pirmās kategorijas kāpumi un augstākās kategorijas kāpums finiša kalnā.

Neilandam šī ir debija Francijas tūrē, bet Skujiņš šajās sacensībās piedalās jau trešo gadu pēc kārtas.

"Tour de France", kas pelnīti tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaules sporta notikumiem, šogad atzīmē savu 107.gadskārtu.

Pērn Skujiņš 17.posmā finišēja devītajā vietā, bet 2018. gadā viņam piektā vieta vienā no posmiem, kā arī vairākus etapus braukts kalnu karaļa kreklā. Pagājušajā gadā Skujiņš kopvērtējumā finišēja 81. pozīcijā.

Pēdējo reizi divi latvieši kopā "Tour de France" bija 2002. gadā. Toreiz katrs savā komandā tūrē brauca Arvis Piziks un Raivis Belohvoščiks.

Kopumā Francijas tūrē šogad paredzēts 21 etaps, 20. septembrī sacensībām finišējot Elizejas laukos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!