Foto: AP/Scanpix
Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) oficiālajā Eiropas tūres rangā Latvija šobrīd ieņem 21. vietu, kamēr Toms Skujiņš ir līderis Amerikas tūres individuālajā rangā. Pēc trīs gadu pārtraukuma mūsu valsts ierindota arī visprestižākajā no rangiem - pasaules tūrē, kurā Gatis Smukulis dala 181. pozīciju, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Šosejas riteņbraukšana ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē. To lieliski pierāda arī Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības rangi, kas sadalīti dažādos līmeņos, sākot no prestižā pasaules tūres ranga, beidzot ari kontinentu, U23 un junioru rangiem. Lielākajā daļā no tiem atrodami arī Latvijas sportisti.

Visprestižākais rangs, kur cenšas iekļūt visi elites sportisti neapšaubāmi ir pasaules tūres vērtējums. Šeit tiek vērtēti tikai pasaules tūres (world tour) sacensības un tikai Pro tour komandu braucēji. Individuālajā rangā vismaz vienu punktu nopelnījuši 214 sportisti. Pateicoties trešajai vietai Polijas velobrauciena posmā, kopš 2011. gada rangā atrodams arī Latvijas sportista Gata Smukuļa vārds. Smiltenietis ar izcīnītajiem diviem punktiem dalīja 181. vietu. Nāciju vērtējumā Latvija 33. vieta, bet komandu vērtējumā Smukuļa Katusha sezonu noslēdza augstajā otrajā vietā, kamēr otra mūsu profesionāļa Alekseja Saramotina vienība IAM Cycling ieņem 17. pozīciju. Individuālajā rangā šosezon nepārspēts palika Spānijas riteņbraucējs Alehandro Valverde, starp nācijām pirmā ir Spānija, bet komandu vērtējumā triumfs Valverdes Movistar.

Latvijas sportista vārds atrodams arī viena no ranga pirmajā ailē. Amerikas tūres individuālajā vērtējumā pirmais ir jau sezonu noslēgušais carnikavietis Toms Skujiņš. Hincapie Racing team komandā sezonu aizvadījušais sportists kopumā nopelnījis 208, 4 punktus, tuvāko sekotāju Beijronu De La Krusu no Ekvadoras apsteidzot par 10,4 punktiem. Šeit vērtētas tikai Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas kontinentos notikušās UCI kategorijas sacensības. Komandu vērtējumā Skujiņa un Flakša Hincapie Racing team vienībai trešā pozīcija.

Visapjomīgākais rangs nepašaubāmi ir Eiropas tūrē, kur arī visvairāk braucēju un komandu. Šeit tiek vērtētas UCI kategorijas sacensības, kā arī nacionālie valstu čempionāti, kas notiek Eiropas kontinentā. Netiek vērtētas pasaules tūres sacensības. Individuālajā rangā šeit visaugstāk atrodas Cofidis komandas franču braucējs Neisers Bouhanī. Viņa kontā 721 punkts. Ar 649 punktiem seko beļģis Edvards Thoiens, bet trešais ir vēl viens Beļģijas riteņbraucējs Dmitris Kleijs (649 punkti). Ranga labāko 1000 skaitā atrodas arī vairāki Latvijas riteņbraucēji. Dalītā 239. vietā ir "Rietumu – Delfin" riteņbraucējs Krists Neilands (63 punkti), kurš starp U23 braucējiem ir 42. vietā. 327. pozīciju dala Neilanda komandas biedrs Andris Smirnovs (45 punkti). Viens no mūsu valsts labākajiem kalnos braucējiem Viesturs Lukševics no "Alpha Baltic/ Maratoni.lv" komandas ir dalītajā 447. vietā (30 punkti). Dalītajā 501. pozīcijā ir gan Armands Bēcis (Rietumu – Delfin), gan arī jau pieminētais Toms Skujiņš, kurš Eiropā aizvadījis vien sacensības Polijā un Latvijas čempionātu, kur arī punkti tika sapelnīti. Dalītajā 770. vietā ir Bēča komandas biedrs Andris Vosekalns un Alpha Baltic/ Maratoni.lv pārstāvis Māris Bogdanovičs (abiem pa 10 punktiem). Septiņus punktus nopelnījis Jānis Dakteris, kuram dalīta 916. vieta.

Nāciju vērtējumā pirmajā vietā atrodas Beļģija, kurai seko Francija un Itālija. Latvija 42 valstu konkurencē atrodas 21. vietā. Mūsu valsts sportisti kopumā nopelnījuši 426,4 punktus. Tieši virs Latvijas atrodas Igaunija (461 punkts) un Lietuva (530 punkti). Eiropas tūres komandu ieskaitē pirmā ir beļģu Pro kontinentālā vienība Topsport Vlaanderen – Baloise, kuras sportisti iekrājuši 1458 punktus. No abām latviešu komandām 133 komandu vērtējumā Rietumu – Delfin atrodas 73. pozīcijā, kamēr Alpha Baltic/ Maratoni.lv ir 108.

Sieviešu elites rangā, kur līdere ir Anna Van Der Breggena, no latvietēm visaugstāk atrodas Lija Laizāne. Rīdziniece ieņem 177. pozīciju ar iegūtajiem 28 punktiem. Dana Rožlapa tikmēr dala 372. pozīciju (7 punkti).

Ļoti atzīstami Eiropas un pasaules čempionātā startēja arī mūsu junioru izlases līderis Ēriks Toms Gavars, kurš Eiropas čempionātā izcīnīja 10. vietu, bet pasaules čempionātā viņam 11. rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!