Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Mūsu profesionālie riteņbraucēji un Latvijas Riteņbraukšanas federācija ir paudusi skaidru un nelokāmu atbalstu Ukrainai cīņā pret agresoru. Pie tam, tas nav tikai vārdos, bet arī darbos, vietnē "Facebook" norādījusi federācija.

LRF ir skaidri paudusi savu nostāju Starptautiskajā Riteņbraukšanas savienībā (UCI) un Eiropas Riteņbraukšanas savienībā (UEC) par to, ka Krievijas sportistiem nav vietas starptautiskajās sacensībās.

Šī brīža regulējumā starp 1300 pasaules tūres vai pro kontinentālo komandu sportistiem ir 2 Krievijas un 1 Baltkrievijas sportists, kuri nepārstāv savas valstis, bet gan starptautiskās komandas – Bora Hansgrohe (Vācija) un Astana (Kazahstāna, Itālija). Pie tam, profesionālajā riteņbraukšanā startē arī 2 Ukrainas sportisti.

Mūsu ieskatā jebkādas sankcijas pret mūsu sportistiem, kuri pilda savus darba pienākumus komandu sastāvos, kā arī vāc Latvijai punktus dalībai pasaules, Eiropas čempionātos un Parīzes Olimpiskajās spēlēs, nav pieļaujamas un nodara neizmērojamu kaitējumu sportistu reputācijai, kā arī Latvijas valstij kopumā.

Esam pārliecināti, ka par sportu atbildīgajām organizācijām ir jāvelta visa enerģija darbam ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), lai tā nepieļautu iespējas Parīzes OS kvalificēties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem jebkādā statusā. Arī LRF turpinās uzturēt pozīciju UCI un UEC organizācijās.

Jāizceļ, ka LRF ir saņēmusi Ukrainas Riteņbraukšanas federācijas vēstuli, kurā tā neplāno ierobežot savu sportistu startus UCI līmeņa sacensībās. Izvērtēta tiks dalība pasaules vai Eiropas čempionātos, ja SOK spiediena rezultātā UCI mainīs nostāju. Tas vēlreiz apliecina spiediena izdarīšanas nepieciešamību uz SOK.

Mūsu sportistu dalība UCI līmeņa sacensībās tieši būtu jāatbalsta. Tādā veidā tiktu atbalstīta arī Ukrainas riteņbraucēji. Vienā no pasaules TOP sporta notikumiem – Tour de France – plāno piedalīties Ukrainas čempions un arī Latvijas TOP riteņbraucēji. Neviens nevar pateikt, vai arī kāds no diviem krieviem vai vienīgais baltkrievs tur nepiedalīsies savas komandas nevis valsts sastāvā.

Retorisks jautājums: Vai mēs kā latvieši būtu priecīgi redzēt tūrē startējam Ukrainas čempionu, bet dēļ iespējām saņemt sankcijas tur neredzēt Latvijas čempionu? Vai tādā veidā mēs spēsim sniegt kādu atbalstu Ukrainai cīņā pret agresoru?

Ja Ukrainas sportisti atteiksies no dalības sacensībās, tad noteikti situācija būtu jāvērtē no jauna un jāvienojas par vienotu nostāju ar mūsu sabiedrotajām valstīm.

Ceram uz ātru regulējuma maiņu, lai mūsu atlēti netiktu jebkādā veidā diskreditēti savā valstī un Latvija nekļūtu par izbrīnas objektu mums ģeopolitiski tuvākajās valstīs – Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Polijā un pat Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!