Foto: AP/Scanpix /LETA

Lielbritānijas šosejas riteņbraucējs Džeraints Tomass no "Sky" komandas svētdien triumfēja šī gada "Tour de France", pirmo reizi karjerā triumfējot kādā no lielajām tūrēm, lielajām tūrēm, kamēr latvietis Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" vienības tūri noslēdzis kopvērtējuma 82. pozīcijā.

Svētdien tūres pēdējā, 21. posmā riteņbraucējiem bija jāveic 116 kilometrus gara distance pa līdzenumu ar finišu Parīzē. Uzvaru finiša spurtā izcīnīja "UAE Team Emirates" vienības norvēģu riteņbraucējs Aleksandrs Kristofs, cīņā par pirmo vietu pārspēdams vācieti Jonu Degenkolbu, kurš ir Skujiņa komandas biedrs, un mājinieku Arnu Demarē no "Groupama - FDJ".

Tikmēr Tomass finišēja lielajā grupā ar pārējiem sportistiem, tādējādi nodrošinot uzvaru kopvērtējumā.

Viņš kopvērtējumā par vienu minūti un 51 sekundi pārspēja nīderlandieti Tomu Dumulēnu no "Sunweb" vienības, kamēr divas minūtes un 24 minūtes atpalika Tomasa komandas biedrs un tautietis Kristofers Frūms.

Skujiņš pēdējā posmā finišēja līdzās "Trek-Segafredo" komandas kapteinim Baukem Molemam. Latvijas un Nīderlandes riteņbraucēji uzvarētājam zaudēja vienu minūti un 34 sekundes, Skujiņam ieņemot 130. vietu. Kopvērtējumā latvietis bija 82. pozīcijā, Tomasam zaudējot divas stundas 53 minūtes un 41 sekundi.

Pašlaik 32 gadus vecais Tomass ir trešais brits, kuram izdevies triumfēt "Tour de France". Francijas tūrē uzvarējuši arī Frūms un Bredlijs Viginss.

Tomass karjeras laikā izcīnījis uzvaras vairākos daudzdienu velobraucienos. Viņš ir divkārtējs olimpiskais čempions trekā komandu iedzīšanā.

Kāds no "Sky" komandas riteņbraucējiem uzvarējis pēdējos sešos no septiņiem "Tour de France" velobraucieniem.

Pērn "Tour de France" triumfēja Tomasa komandas biedrs Frūms, izcīnot savu ceturto titulu un trešo pēc kārtas.

Pagājušajā nedēļā notikušajā 15. posmā Skujiņš uzrādīja savu karjeras labāko rezultātu "Tour de France", izcīnot piekto vietu.

Pašlaik 27 gadus vecajam Skujiņam šis bija pirmais "Tour de France" karjerā. Pērn viņš piedzīvoja debiju lielajās tūrēs, "Vuelta a Espana" izcīnot 123. vietu kopvērtējumā. Savu labāko rezultātu latvietis sasniedza 18. posmā, kurā piedalījās atrāvienā un izcīnīja 17. vietu.

Skujiņš maijā izcīnīja uzvaru vienā no UCI Pasaules tūrē iekļautā Kalifornijas velobrauciena posmiem, triumfējot šo sacensību kalnu karaļa vērtējumā. Tāpat viņš janvāra beigās uzvarēja UCI pirmās kategorijas velobraucienā "Trofeo Lioseta Andratx", kas viņam bija vien otrās sacensības "Trek-Segafredo" komandā.

Skujiņš jūnijā tika kronēts par Latvijas čempionu individuālajā braucienā.

Latvietis arī neilgu laiku bija līderis "Tour de France" kalnu karaļa ieskaitē, kurā triumfēja francūzis Žiljēns Alafilips no "Quick-Step Floors" ar 170 punktiem. Savukārt latvietis ar astoņiem punktiem ieņēma 35. pozīciju. Skujiņš par kalnu karaļa kopvērtējuma līderi kļuva pēc piektā posma, nākamajos četros, kuros gan nebija lielu kalnu, vadību nosargājot.

Tikmēr sprinteru ieskaitē triumfēja "BORA - hansgrohe" vienības slovāku riteņbraucējs Peters Sagans, kamēr Skujiņš bija 67., bet jauno braucēju vērtējumā, kur piedalās sportisti, kas jaunāki par 25 gadiem, uzvarēja francūzis Pjērs Latūrs no "AG2R La Mondiale" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!