Foto: Jānis Lārmanis

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands svētdien izcīnīja 38.vietu prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 15.posmā, kurā uzvaras laurus plūca slovēnis Tadejs Pogačars.

Svētdien riteņbraucējiem bija jāveic 174,5 kilometru etaps, no kura smagākā bija posma otrā puse. Vispirms 65 un 45 kilometrus pirms finiša bija jāpārvar divi pirmās kategorijas kāpumi, bet pēdējos 17 kilometrus jāveic HC kategorijas kāpumā.

Finiša kāpumā tempu diktēja kopvērtējuma līdera Primoža Rogliča pārstāvētā "Jumbo-Visma" komanda. Posma uzvarētājs gan noskaidrojās pēdējā puskilometrā, kurā vadībā izvirzījās divi slovēņi Rogličs un Pogačars (UAE). Pēdējos metros pārāks bija gados jaunākais Pogačars, slovēņu duetam finišējot pēc distancē pavadītām četrām stundām 34 minūtēm un 13 sekundēm.

Piecas sekundes vēlāk finišēja austrālietis Ričijs Ports no Toma Skujiņa pārstāvētās "Trek - Segafredo" komandas. Tikmēr pērnā gada čempions, kolumbietis Egans Bernals ("Ineos Grenadiers") piekāpās par vairāk nekā septiņām minūtēm, kas būtībā dzēsa viņa cerības uzvarēt tūrē otro gadu pēc kārtas.

Neilands ("Israel Start-Up Nation") posma uzvarētājam zaudēja 20 minūtes un trīs sekundes, kas deva 38.vietu, bet Skujiņš atpalika 37 minūtes un 26 sekundes, finišēdams 144.pozīcijā.

Kopvērtējumā līderpozīciju ieņem Rogličs, kurš par 40 sekundēm apsteidz Pogačaru. Tikmēr pēc Bernala neveiksmes uz trešo vietu pakāpsies cits kolumbietis Rigovertu Urans ("Education First"), kurš līderim zaudē vienu minūti un 34 sekundes.

Skujiņš un Neilands zaudē vairāk nekā divarpus stundas, ieņemdami attiecīgi 75. un 83.vietu. Kalnu karaļa ieskaitē Skujiņš par četrām vietām atkāpies uz astoto pozīciju, bet Neilands ir 44.vietā. Sprinteru vērtējumā viņiem attiecīgi 29. un 99.pozīcija.

Pirmdien riteņbraucēji atpūtīsies, bet pēc tam būs trīs smagi kalnu posmi, kuros būs pēdējās iespējas veikt būtiskas pārmaiņas kopvērtējuma galvgalī.

Neilandam šī ir debija Francijas tūrē, bet Skujiņš šajās sacensībās piedalās jau trešo gadu pēc kārtas.

"Tour de France", kas pelnīti tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaules sporta notikumiem, šogad atzīmē savu 107.gadskārtu.

Pērn Skujiņš 17.posmā finišēja devītajā vietā, bet 2018.gadā viņam piektā vieta vienā no posmiem, kā arī vairākus etapus braukts kalnu karaļa kreklā. Pagājušajā gadā Skujiņš kopvērtējumā finišēja 81.pozīcijā.

Pēdējo reizi divi latvieši kopā "Tour de France" bija 2002.gadā. Toreiz katrs savā komandā tūrē brauca Arvis Piziks un Raivis Belohvoščiks.

Kopumā Francijas tūrē šogad paredzēts 21 etaps, 20.septembrī sacensībām finišējot Elizejas laukos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!