Foto: Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Latvijas sportists Krists Neilands sestdien, 23. martā, izcīnīja 35. vietu prestižajā viendienas velobraucienā "Milāna–Sanremo", portālu "Delfi" informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Par pasaulē garākā vienas dienas velobrauciena uzvarētāju kļuva Žiljēns Alafilips. Savukārt Toms Skujiņš sacensībās ierindojās 83. pozīcijā.

"Milāna–Sanremo" ir pirmais no pieciem riteņbraukšanas monumentiem. Šāds statuss tiek piešķirts tikai pašām vēsturiskākajām un prestižākajām klasikām, kas joprojām pulcē izcilākos pasaules velosportistus.

"Milāna – Sanremo", kas šogad norisinājās jau 110. reizi, tiek dēvēta arī par sprinteru un pavasara klasiku. Lai arī labas iespējas cīnīties par uzvaru ir sprinteriem, bieži vien uzvaras vēsturiski guvuši gan klasiku speciālisti, gan pat tie vīri, kuri regulāri cīnās par augstām vietām kāpumiem bagātos velobraucienos.

Uz starta izgāja Peters Sagans ("Bora – hansgrohe"), Alehandro Valverde ("Movistar"), Gregs Van Avermāts ("CCC"), Žiljēns Alafilips, Elia Viviānī, Filips Žilbērs ("Deceuninck Quick– Step"), Arno Demārs ("FDJ"), Kalebs Evans ("Lotto Soudal"), Mateo Trentins ("Mitchelton – Scott"), Džons Degenkolbs ("Trek – Segafredo"), Magnus Korts ("Astana"), Dilans Grūenvegens ("Jumbo – Visma"), Mihals Kvajtkovskis ("Sky"), Maikls Metjūss ("Sunweb"), Vinčenzo Nibali ("Bahrain Merida") un citi sportisti.

Otro gadu pēc kārtas leģendārajā velobraucienā startēja 24 gadus vecais kuldīdznieks Krists Neilands ("Israel Cycling academy"), bet pēc gada pārtraukuma dalībnieku vidū atkal bija 27 gadus vecais carnikavietis Toms Skujiņš ("Trek – Segafredo").

Samērā ātri izveidojās dienas atrāviena grupa, kurā ietilpa 10 sportisti, tostarp Neilanda komandas biedrs Gajs Sagivs. Peletons ļāva bēgļiem iegūt vairāk nekā 10 minūšu pārsvaru, tomēr tad vadošo sprinteru komandas pamazām sāka starpību sadeldēt.

Pilnībā atrāviens tika likvidēts 25 kilometrus pirms finiša. Līdz tam lielā grupa nebija sadalījusies. Lieliski peletona priekšā bija manāms arī Latvijas čempiona krekls, ko otro gadu pēc kārtas sekmīgi nēsā Neilands. Arī Skujiņš ar "Trek – Segafedo" vīriem bija grupas priekšējā daļā.

20 kilometrus pirms finiša solo izrāvienu tehniskā nobraucienā veica "Direct Energie" komandas itāļu riteņbraucējs Nikolo Bonifacio, kurš solo vadībā noturējās vairāk nekā 10 kilometrus. Pirms leģendārā Podžio kalna notika bezkompromisa cīņa par pozīciju. Grupas priekšējā daļā bija gan Sagans, gan Valverde, gan arī Alafilips un citi.

Podžio kāpumā priekšā atradās "Quick – Step" ar Zdeņeku Štribāru un Žiljēnu Alafilipu priekšgalā. Tieši Alafilips tajā pat vietā, kur pērn Vinčenzo Nibali panāca Neilandu, veica solo izrāvienu, tomēr galvenie konkurenti, kuru vidū bija arī Sagans, Valverde un Kvjatkovskis, neļāva francūzim aizmukt vienatnē.

Sekoja tehnisks nobrauciens, kurā Saganu, Kvjatkovski, Alafilipu, Valverdi, Nibali, Trentinu un Van Aertu panāca vēl vairāki sekotāji ar nobraucienu speciālistu Mateju Mohoriču priekšgalā. Divus kilometrus pirms finiša vienatnē centās aizbēgt Eiropas čempions Trentins, tomēr nesekmīgi.

Uzvarētāja liktenis izšķīrās 10 sportistu lielās grupiņas finiša spurtā. Pirms tā konkurenti izvēlējās sekot Peteram Saganam, kuram no visiem līderu grupā esošajiem ir labākais finiša spurts. Slovāks aktīvi vēroja konkurentu darbības, kamēr pirmais sprintu sāka Mohoričs. Ātri vien viņu apsteidza Alafilips, kamēr Sagans nedaudz nogulēja šo francūža izrāvienu.

"Deceuninck Quick – Step" vienības braucēju neviens apsteigt nespēja. Alafilips 26 gadu vecumā izcīnīja savu pirmo titulu kādā no riteņbraukšanas monumentiem. Trasē viņš pavadīja 6 stundas 40 minūtes un 14 sekundes. Jāizceļ, ka pirms divām nedēļām Alafilips uzvarēja arī "Strade Bianche" klasikā.

Otro vietu ieguva Beļģijas eksčempions Olivers Nāsens no "AG2R La Mondiale" vienības, bet trijnieku dramatiskā cīņā ar Nāsenu un Saganu noslēdza Polijas čempions Mihals Kvjatkovskis ("Sky"). Saganam jāsamierinās ar ceturto vietu.

Neilands bija ļoti pamanāms grupas priekšā līdz Podžio kalnam. Mūsu sportists finišā sekmēja komandas biedra Dāvida Čimolai 22. vietu, bet pats Krists finišēja 35. pozīcijā, 27 sekundes aiz uzvarētāja. Krists arī ieguva 10 UCI pasaules ranga punktus.

Bet Skujiņš kopā ar komandas biedriem uz izšķirošajiem mirkļiem pēc iespējas labākajā pozīcijā virzīja Džonu Degenkolbu. Vācietis, kurš šajā sacīkstē triumfēja 2015. gadā, piedzīvoja ļoti sāpīgu tehnisko neveiksmi uzreiz pēc Podžio kalna, tādējādi vairs nepiedaloties cīņā par uzvaru. Skujiņš finišēja tieši priekšā Degenkolbam, tiekot ierindots 83. vietā (+00:02:13).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!