Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucēji Krists Neilands un Toms Skujiņš ceturtdien ieņēma vietas otrajā simtā prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 12.posmā, kamēr uzvaru svinēja šveicietis Marks Hirši.

Ceturtdien riteņbraucējiem bija jāveic "Tour de France" garākais posms - 218 kilometrus gara distance ar četriem kategorizētajiem kāpumiem. Posms bija veltīts pērn rudenī mirušajam bijušajam Francijas prezidentam Žakam Širakam un mūžībā aizgājušajai "Tour de France" leģendai Remonam Pulidoram, kurš astoņas reizes bija tūres kopvērtējuma pirmajā trijniekā, taču ne reizes neuzvarēja. Šodien riteņbraucēji devās cauri viņa dzimtajam reģionam, bet līdzjutēji ar plakātiem, uzrakstiem un vides instalācijām godināja pagājušā gadsimta riteņbraukšanas zvaigzni.

Neilgi pēc starta atrāvienā centās aizbraukt vakardienas posmā kritienu piedzīvojušais Neilands, taču latvietim neizdevās izvirzīties brauciena vadībā. Toties vēlāk atrāvienā piedalījās kuldīdznieka komandas biedrs Nils Polits ("Israel Start-Up Nation"), bet viņam kopā ar pārējiem bēgļiem ievērojamu pārsvaru neizdevās nodrošināt. Līderu grupai sekoja peletons, kurā atkal lielu darba apjomu priekšā paveica "Bora-Hansgrohe" komanda, periodiski pieslēdzoties arī citām vienībām.

Atrāvienā aizbraukušie sportist tika noķerti, bet pēdējos 28 kilometrus vadībā bija 2018.gada U-23 pasaules čempions Hirši, šveicietim karjeras pirmās tūres 12.posmā izcīnot solo uzvaru. 22 gadus vecais Hirši svētdien bija vadībā lielu daļu devītā posma, tomēr pusotru pirms finiša tika noķerts un samierinājās ar trešo vietu.

"Sunweb" komandas riteņbraucējs Hirši finiša līniju šķērsoja pēc distancē pavadītām piecām stundām astoņām minūtēm un 49 sekundēm. Otrās vietas ieguvējs Pjērs Rolāns no Francijas ("B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM") viņam zaudēja 47 sekundes, bet vēl piecas sekundes vēlāk finišēja sešu riteņbraucēju grupiņa, kuras galvgalī bija dānis Sērens Krāgs Andersens ("Sunweb").

Kopvērtējuma līderis Primožs Rogličs no Slovēnijas ("Jumbo-Visma") finišēja grupā ar tuvākajiem sekotājiem kopējā ieskaitē, tāpēc savu vadību un pārsvaru saglabāja. Savukārt viens no vadošajiem sportistiem kalnu karaļa vērtējumā, krievs Iļnurs Zakarins (CCC), startēja ar lauztu ribu un nefinišēja.

Neilands zaudēja 16 minūtes un 49 sekundes, kas deva 117.vietu, bet Skujiņš ("Trek - Segafredo") bija 26 minūtes un 25 sekundes lēnāks, finišēdams 158.pozīcijā.

Kopvērtējumā Rogličs tuvāko sekotāju Eganu Bernalu no Kolumbijas ("Ineos Grenadiers") apsteidz par 21 sekundi, bet vēl septiņas sekundes atpaliek francūzis Martēns Gijoms ("Cofidis, Solutions Credits"). Skujiņš zaudē stundu un teju 20 minūtes, kas dod 62.vietu, bet Neilands ar gandrīz divu stundu deficītu ir 83.pozīcijā.

Kalna karaļa ieskaitē Skujiņš ar 24 punktiem pakāpies uz ceturto vietu, kamēr Neilands ar diviem punktiem ir 29.pozīcijā. Sprinteru ieskaitē Skujiņš ar 47 punktiem atrodams 26.pozīcijā, bet Neilandam izdevies iekrāt desmit punktus, kas ļauj aizņemt 86.vietu.

Neilandam šī ir debija Francijas tūrē, bet Skujiņš šajās sacensībās piedalās jau trešo gadu pēc kārtas.

"Tour de France", kas pelnīti tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaules sporta notikumiem, šogad atzīmē savu 107.gadskārtu.

Pērn Skujiņš 17.posmā finišēja devītajā vietā, bet 2018.gadā viņam piektā vieta vienā no posmiem, kā arī vairākus etapus braukts kalnu karaļa kreklā. Pagājušajā gadā Skujiņš kopvērtējumā finišēja 81.pozīcijā.

Pēdējo reizi divi latvieši kopā "Tour de France" bija 2002.gadā. Toreiz katrs savā komandā tūrē brauca Arvis Piziks un Raivis Belohvoščiks.

Kopumā Francijas tūrē šogad paredzēts 21 etaps, 20.septembrī sacensībām finišējot Elizejas laukos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!