Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tomaresa (Spānija), 6.sept., LETA--AFP. Dānijas riteņbraucējs Madss Pedersens otrdien izcīnīja uzvaru daudzdienu velobrauciena "Vuelta a Espana" (UCI kat. 2.UWT) 16.posmā, trīskārtējam velobrauciena uzvarētājam slovēnim Primožam Rogličam piedzīvojot smagu kritienu finiša metros, kas apdraud sacensību turpināšanu.

Pēc atpūtas dienas otrdien riteņbraucēji mēroja 189,4 kilometrus līdzenumā, tomēr astoņu sekunžu robežās finišēja vien 32 sportisti, Rogliču ieskaitot.

Uzvaru finišā izcīnīja Pedersens, kurš apsteidza "UAE Team Emirates" braucēju vācieti Paskalu Akermani, nīderlandieti Deniju van Popelu ("BORA - hansgrohe") un "Bahrain - Victorious" pārstāvi britu Fredu Raitu, kuri sekotājus apsteidza par astoņām sekundēm.

Rogličs ("Jumbo-Visma") metās uz finišu, mēģinot iegūt kādas bonusa sekundes, lai tuvotos kopvērtējuma līderim beļģim Remko Evenpūlam no "Quick-Step Alpha Vinyl", kuram turklāt plīsa riepa.

Tomēr apmēram simts metrus pirms finiša slovēnis sasvērās un smagi krita, līdz asinīm savainojot kreiso celi un roku.

Pēc finiša tiesneši lēma par finiša laika piešķiršanu Evenpūlam un Rogličam, un Evenpūls varēja atviegloti nopūstiem, kad Rogličam tika piešķirts uzvarētāja laiks, bet Evenpūlam - par astoņām sekundēm sliktāks.

"Ceru, ka Primozs spēs turpināt sacensības," sacīja 22 gadus vecais "Vuelta" debitants Evenpūls, kurš 2020.gada augustā Lombardijas tūres laikā iekrita aizā un bija spiests gadu izlaist. "Man ir skumji viņa dēļ. Nekad nevēlies, lai kāds avarētu."

"Jumbo-Visma" pārstāvji divas stundas pēc sacensībām vēl nebija pārliecināti, ka Rogličs turpinās sacensības.

"Primožam ir izdevies samazināt atstarpi, taču par to ir bijis jāmaksā ar smagu kritienu. Viņš ir savainots, tas ir skaidrs. Jācer, ka savainojumi nav pārāk smagi un viņš varēs turpināt cīņu," teica komandas treneris nīderlandietis Adijs Engelss. "Astoņas ietaupītās sekundes, protams, nav viņa ķermeņa savainojumu vērtas."

Savukārt Pedersena otrā uzvara posmā palielina viņa jau tā lielo pārsvaru labākā sprintera vērtējumā.

Kopvērtējumā Evenpūls Rogliču apsteidz par minūti un 26 sekundēm, bet trešajā vietā esošo spāni Enriku Masu ("Movistar") - par divām minūtēm un vienu sekundi.

Trešdien riteņbraucējus gaida 162,3 kilometrus garš paugurains posms ar finišu otrās kategorijas kāpumā.

Iepriekšējos trīs gadus Spānijas daudzdienu velobraucienā uzvarēja Slovēnijas riteņbraucējs Rogličs. Otro gadu pēc kārtas "Vuelta a Espana" nestartē neviens no Latvijas riteņbraucējiem.

"Vuelta a Espana" norisināsies līdz 11.septembrim, kad riteņbraucēji 21.posmā finišēs Madridē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!