Foto: Latvijas Pasts
Atzīmējot Latvijas riteņbraukšanas un Latvijas Riteņbraukšanas federācijas 125.gadadienu, Latvijas Pasts (LP) jaunāko pastmarku izdevis par godu veselīgajam sporta veidam – velosportam, informē LP preses dienests.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana norisināsies ceturtdien, 25.augustā, no plkst. 10 līdz 18 Latvijas Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9, Rīgā.

Mākslinieka Ģirta Grīvas veidotā jaunākā Latvijas Pasta pastmarka "Latvijas riteņbraukšanai – 125" ataino sportistu uz velosipēda. Pastmarkā iekļauts arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijas logo – arī federācijai šogad aprit 125 pastāvēšanas gadi. Pastmarkas nominālvērtība ir 35 santīmi, un tā atbilst vienkāršas vēstules pārsūtīšanai Latvijas robežās. Jaunās pastmarkas tirāža ir 400 000 eksemplāru.

Kopā ar pastmarku izdota pirmās dienas aploksne uz speciālais zīmogs. Aploksnē attēlots distances brauciens, tajā piedaloties lielam skaitam riteņbraucēju; savukārt zīmogā, tāpat kā pastmarkā, grafiski attēlots viens velosipēdists.

Riteņbraukšanas sporta pirmsākumi meklējami jau cariskās Krievijas laikā. Par pirmo latviešu riteņbraucēju var uzskatīt Eduardu Lāceru no Valmieras, kurš 1890.gadā piedalījās stafetes braucienā no Rēveles (tagadējās Tallinas) līdz Rīgai.

Šodien Latvijas Riteņbraukšanas federācijas mērķis ir attīstīt Latvijā riteņbraukšanu kā sporta veidu, vadot un koordinējot riteņbraukšanas sporta organizācijas un veicinot tajās mācību – treniņu darbu, atbalstot un organizējot riteņbraukšanas sacensības Latvijā un izlašu komandu piedalīšanos Olimpiskajās spēlēs, Pasaules un Eiropas čempionātos un citās starptautiskajās sacensībās, kā arī pārstāvot Latvijas riteņbraukšanu Starptautiskajā Riteņbraucēju savienībā (UCI).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!