Foto: Sanda Tūtere

Latvijas sportists Niks Rožukalns sestdien Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) pasaules čempionātā BMX riteņbraukšanā pusfinālā izcīnīja sesto vietu, bet sacensību kopvērtējumā latvietis ieņēma 12. pozīciju, vēstīja Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

Noslēdzošajā sacensību dienā, kurā lietainie laikapstākļi nesaudzēja dalībniekus, par medaļām sacentās elites un junioru grupu sportisti. Dalībnieku vidū bija arī pieci Latvijas braucēji - Elites grupā vīriem startēja Kristens Krīgers un Mikus Strazdiņš, junioru puišu konkurencē dalībnieku vidū bija Edvards Glāzers un Rožukalns, kamēr elites sieviešu konkurencē piedalījās Vineta Pētersone.

Sacensībās iesākās ar trim priekšbraucieniem, kuros junioru puišu konkurencē abi latvieši brauca katrs savā braucienā. Glāzers sacensības iesāka ar ceturto vietu, kamēr Rožukalns ar piekto pozīciju. Turpinājumā Glāzers ierindojās otrajā vietā, nostiprinoties ceturtdaļfinālistu pulkā. Savas cerības uzlaboja arī Rožukalns, kurš izcīnīja trešo pozīciju. Noslēdzošajā priekšbraucienā Glāzers finišēja sestais, kamēr Rožukalns bija ceturtais, tālāk tikt izdevās tikai otrajam braucējam, kurš kā ceturtais no sava brauciena iekļuva ceturtdaļfinālā. Tikai viens punkts līdz nākamajai kārtai pietrūka Glāzeram, kurš bija spiests no tālākas cīņas izstāties.

Ceturtdaļfinālā Rožukalns startēja vienā braucienā ar savu sīvāko konkurentu no B16 grupas - francūzi Tatjanu Lui Hin Tsanu. Trenera Mika Puķīša audzēknim izdevās finišēt ceturtajā vietā un, aizvadot pirmo gadu junioru grupā, iekļūt pusfinālā. Tajā Latvijas sportists finišēja sestajā vietā, tādējādi nedaudz paliekot aiz finālistu pulka. Sacensību noslēgumā latvietim, 12.vieta.

Zīmīgi, ka par pasaules čempionu kļuva tieši francūzis Tsans.

Elites vīru grupā abi Latvijas sportisti bija iekļauti vienā braucienā. Konkurentu vidū abiem bija Austrālijas vadošais braucējs Entonijs Dīns, viens no vadošajiem franču sportistiem - Džeremijs Renkruels, kā arī pieredzējušais brazīlietis Renato Rezende.

Pirmajā braucienā Krīgers bija piektais, bet Strazdiņš sestais. Otrajā braucienā jelgavniekam Krīgeram izdevās sasniegt trešo vietu, kamēr ļoti sarežģītā situācijā izkļūšanai no priekšbraucieniem sevi nostādīja Strazdiņš, kuram vēl viena sestā pozīcija. Trešajā braucienā Jelgavā dzimušais braucējs vēlreiz bija piektais, kamēr Strazdiņš ieņēma septīto pozīciju. Trīs braucienu summā, abi latvieši palika ārpus astotdaļfināla sacensībām.

Krīgeram bija vienāds punktu skaits ar ceturtajā vietā esošo argentīnieti Hesusu Brizuelu, tomēr konkurents tika tālāk, jo bija ātrāks par latvieti trešajā braucienā. Par pasaules čempionu tikmēr kļuva pieredzējušais Tvans Van Gendts no Nīderlandes. Sudrabs Eiropas čempionam Nikam Kimmanam, bet bronza Silveinam Andrē, kurš nolika čempiona pilnvaras.

Sieviešu elitē priekšbraucienos Pētersone visas trīs reizes bija ceturtā, spējot iekļūt ceturtdaļfinālistu pulkā. Tajā aizvien traumētā sportiste startēja kopā ar pasaules čempioni Lauru Smuldersu, titulēto ASV sportisti Alisi Viloubiju un vadošo franču sportisti Manonu Valentino. Latviete finišēja septītajā vietā un no tālākām cīņām izstājās.

Lielajā finālā uzvarēja Viloubija, kura no čempiones troņa gāza Smulderu, kura izcīnīja otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!