Foto: LETA

Latvijas sportists Aleksejs Saramotins svētdien izcīnīja septīto vietu Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošo Eiropas spēļu šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā.

Tikmēr cits latvietis Gatis Smukulis 215,8 kilometrus garajā distancē ierindojās 15.vietā, bet trešais Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš finišēja 22.pozīcijā.

Saramotins jau sacensību sākumā aizbrauca pirmajā grupā. Vēlāk līderu grupu panāca arī Smukulis, kurš pēc ceturtā apļa kopā ar Ukrainas velobraucēju atrāvās no pārējiem sportistiem. Pēc dažiem kilometriem riteņbraucējus panāca beļģis un vēl viens ukrainis, izveidojot četru braucēju līdergrupu.

No piektā līdz desmitajam aplim Smukulis bija starp pirmajiem diviem sportistiem, kuri vadīja vairāku sportistu līdergrupu. Pēc veiktajiem 76,8 kilometriem 12 sportistu līderu grupa par vairāk kā trim minūtēm apsteidza tuvākos sekotājus. Starp ātrākajiem sportistiem bija arī Saramotins, kurš pēc 11.apļa bija arī pirmās grupas līderis.

Divus apļus pirms finiša peletons panāca līdergrupu, bet dažus kilometrus vēlāk vadībā izrāvās Nīderlandes sportists Nikijs Terpstra. Līderi drīz vien panāca vēl viens riteņbraucējs beļģis Jenss Keukeleire. Tobrīd pirmajā peletonā bija ap 20 sportistiem, kuru vidū bija arī Saramotins un Smukulis.

Brauciena turpinājumā līdergrupas sastāvs bieži mainījās, tiesa tajā vairs nebija Latvijas riteņbraucēju. Saramotins cīnījās pirmajā peletonā, bet Smukulis vadīja otro lielo sportistu grupu.

300 metrus līdz finišam pirmais peletons pietuvojās četru sportistu līdergrupai, kuru vadīja spānis Hesus Errada, taču pilnībā to nepanāca. Errada sacensību noslēgumā palika ceturtais, ļaujot uzvarēt savam tautietim Luisam Leonam Sančesam, bet otro vietu ieņēma ukrainis Andrijs Grivko. Tikmēr trešajā vietā ierindojās čehs Petrs Vakočs.

Kā zināms, Smukulis šonedēļ izcīnīja augsto septīto vietu Eiropas spēļu individuālajā braucienā.

Latvija šajās Eiropas spēlēs pagaidām izcīnījusi vienu medaļu - otrdien bronzu svara kategorijā līdz 63 kilogramiem ieguva brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva.

Pēc pirmajām astoņām sacensību dienām medaļu vērtējumā pārliecinoša līdere ar 29 zeltiem, 17 sudrabiem un 13 bronzām ir Krievija, bet tai ar 14 zelta godalgām, kam pievienoti arī seši sudrabi un 13 bronzas, seko mājiniece Azerbaidžāna. Tikmēr astoņi zelti, deviņi sudrabi un deviņas bronzas ir Vācijai.

No pārējām Baltijas valstīm Lietuva guvusi vienu zeltu kanoe airēšanas 200 metru distancē un vienu bronzu pludmales volejbolā dāmām, bet Igaunijai tāpat kā Latvijai ir viena bronza, kas izcīnīta grieķu-romiešu cīņā.

Eiropas spēlēs, kas ilgs līdz 28.jūnijam, piedalās vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacenšas 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju kopumā pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti var nopelnīt ceļazīmes uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņā šajās sacensībās vienlaicīgi ir arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādu olimpisko sporta veidu kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības, kā arī nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Savukārt no neolimpiskajiem sporta veidiem programmā iekļuvuši karatē un sambo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!