Foto: DELFI

Trešdien Spānijā startēja tradīcijām bagātais "Vuelta a Andalucia" daudzdienu velobrauciens (UCI 2.1). Pirmajā dienā tika aizvadīts grupas brauciens, kurā uzvarēja Tims Laigharts no "Lotto Soudal", bet latviešu sportists Aleksejs Saramotins pēc piedzīvotā kritiena, finišēja 147. vietā. Vakarpusē notika arī individuālais brauciens, kurā Saramotinam respektablā 30. vieta, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Spānijā notiekošajā UCI 2.1 kategorijas daudzdienu velobrauciens "Vuelta a Andalucia" norisinās jau 61. reizi un tajā paredzēti pieci posmi. Jāizceļ gan tas, ka pirmajā dienā sportisti vispirms sacentās grupas braucienā, bet vakarā sekoja individuālais brauciens. Šīs sacensības sezonas ievadā izmanto virkne labi pazīstamu velobraucēju. Viņu vidū jāizceļ - "Tour de France" uzvarētāju Kristoferu Frūmu ("Sky"), Alberto Kontadoru ("Tinkoff - Saxo"), Džonu Degenkolbu ("Team Giant Aplecine"), Silveinu Šavenelu ("IAM Cycling") un citus.

Trešdien dienas pirmajā pusē 217 riteņbraucēji no 22  komandām aizvadīja 1. a posmu. 118 kilometru garajā distancē. Tajā bija vairāki mazāki kāpumi, kas lielo grupu nesadalīja. Distances laikā bija arī viens kalnu starpfinišs, kurā pirmās trīs pozīcijas aizņēma "Sky" komandas braucēji ar baltkrievu Konstantīnu Siutsu un britu Kristoferu Frūmu priekšgalā. Tuvojoties jau distances beigām, lielajā grupā tika piedzīvots kritiens, kurā cieta virkne riteņbraucēju. Tas gan nebija pēdējais pavērsiens, jo neilgi pirms finiša līderu grupā bija vēl viens kritiens. Pēc tā, pirmajā grupā palika 27 sportisti.

1,5 kilometrus pirms finiša, kamēr līderu grupā, kurā atradās arī Frūms, Degenkolbs un Kontadors valdīja neliels haoss, izrāvienu veica 26 gadus vecais nīderlandietis no beļģu vienības Pims Laigharts. Viņam izdevās iegūt nelielu pārsvaru pār sekotājiem un arī finišēt pirmajā vietā. Par divām sekundēm šajā sezonā otro uzvaru guvušais Laigharts apsteidza "Trek Factory" vienības Portugāles riteņbraucēju Fabio Silvestri un slovēni Gregu Boli ("CCC Sprandi Polkowice").  No favorītiem - Degenkolbs bija 11., Šavenels 13., Frūms 14.,Kontadors 19.

Neveiksmīgs pirmais posms izvērtās Saramotinam, kurš esot lielās grupas priekšpusē, iekļuva lielajā kritienā, gūstot roku un kāju nobrāzamus. Lai turpinātu sacensības, rīdzinieks finišēja 147. vietā, 8 minūtes un 48 sekundes aiz uzvarētāja.

Dienas otrajā pusē sportisti sacentās 8,2 kilometru garajā individuālajā braucienā ar vairākiem maziem pacēlumiem tajā. Riteņbraucēji distancē devās ar individuālā brauciena riteņiem. Visātrāko rezultātu šajā posmā spēja uzrādīt Spānijas komandas "Movistar" riteņbraucējs Havjers Moreno. Viņš trasē pavadīja 9 minūtes un 51 sekundi, uzrādot vidējo ātrumu - 49,94 kilometri stundā. Divas sekundes Moreno zaudēja nīderlandietis Vilko Keldermans, kurš pērn pasaules čempionātā šajā distancē izcīnīja 14. vietu. Trešo ātrāko rezultātu uzrādīja Saramotina komandas biedrs no "IAM Cycling" Džeremijs Kopels, Moreno zaudējot četras sekundes.

Sacensības spēja turpināt arī Saramotins. Latviešu riteņbraucējs distancē pavadīja 10 minūtes un 19 sekundes, uzvarētājam zaudējot 28 sekundes. Tas deva 30. vietu starp 146 finišu sasniegušajiem dalībniekiem.

Kopvērtējumā pēc pirmās dienas līderis ir Alberto Kontadors. Tiesa, tāds pats laiks arī ir Luksemburgas pārstāvim Bobam Džungelsam. Trešais pagaidām ir spānis Benets Intkaustī. Aleksejs Saramotins šīs dienas posmu uzsāks kopvērtējuma 141. vietā, 9 minūtes un 8 sekundes aiz līdera.

Šodien sportisti sacentīsies 194,7 kilometru garajā otrajā posmā, kura beigu daļā gaidāms trešās kategorijas kāpums.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!