Foto: AP/Scanpix
Par smagākā un viena no prestižākā vienas dienas velobrauciena "Parīze – Rubē" uzvarētāju svētdien kļuva "Omega Prahma QuickStep" komandas Nīderlandes riteņbraucējs Nikijs Terpsta. Tikmēr Latvijas riteņbraucēji – Aleksejs Saramotins un Gatis Smukulis sacensības noslēdza attiecīgi 62. un 86. pozīcijā.

Par vienu no galvenajiem sporta notikumiem pasaulē šodien noteikti jāuzskata Francijā notiekošais "Parīze - Rubē" velobrauciens. Par "Ziemeļu elli" sauktās sacensības ir smagākais vienas dienas velobrauciens profesionālajiem riteņbraucējiem.

Šī gada "Parīze - Rubē" velobraucienā, kas norisinās jau 112.reizi, kopumā jāveic bija 257 kilometru gara distance, kurā tika iekļauti 28 sektori, jeb paves, ar dažādas pakāpes un grūtības bruģa, kā arī zemes ceļiem. Lai arī distancē nav izteiktu kāpumu, tomēr jau pieminētās paves sacensības padara īpaši smagas un sarežģītas. Viens no svarīgākajiem un arī leģendārākajiem distances posmiem bija Arenbergas mežs. 

Prestižajās sacensībās startēja arī divi Latvijas šosejas riteņbraucēji - Aleksejs Saramotins ("IAM Cycling") un Gatis Smukulis ("Kautusha"). 

Par šī gada galvenajiem favorītiem bija jāuzskata Fabians Kančellara ("Trek Factory"), Peters Sagans ("Cannondale"), Toms Boonens ("Omega Pharma Quick Step"), Seps Vanmarke ("Belkin"). Tāpat favorītu lokam jāpieskaita arī Gata Smukuļa komandas biedru no "Katusha" Aleksandru Kristoffu. 

Jau distances sākumā no peletona atrāvās Davids Boučers ("FDJ.fr"), Kennijs de Heis ("Lotto Belisol"), Andreas Šillingers ("NetApp-Endura"), Mihaels Kolars ("Tinkoff - Saxo"), Klements Koretzkihs ("Bretagne-Séché Environnement"), Tims De Troijers ("Wanty - Groupe Gobert") un Džons Mērfijs ("UnitedHealthCare"). Visai ātri peletons bēgļiem atļāva iegūt pat desmit minūšu pārsvaru, tomēr tuvojoties pavēm atstarpe sāka strauji dilt. 

Lielajā grupā tikmēr notika vairāki kritieni, kurā cita arī viens no galvenajiem favorītiem Kristoffs, kurš vēlāk piedzīvoja vēl vienu neveiksmi un no sacensībām izstājās. Tāpat vienā no posmiem tehniskas problēmas piemeklēja arī Peteru Saganu, tomēr slovāku riteņbraucējs, pateicoties komandas biedru atbalstam visai ātri atguva savas pozīcijas peletonā vēl pirms Arenbergas meža. Šajā leģendārajā pavē pajuka tā brīža līderu sastāvs, jo vairākus no atrāvienā esošajiem riteņbraucējiem piemeklēja tehniskas problēmas. Tikmēr peletons šai svarīgajai vietai pārgāja pāri samērā veiksmīgi, iztiekot vien ar pāris pārsistām riepām.

Drīz vien pirmais atrāviens tika likvidēts un sākās aktīva cīņa par līderu pozīcijām. Vispirms vadībā atradās neliela grupiņa, kurā bija arī Toms Boonens un bijušais pasaules čempions Tūrs Hūshovds ("BMC"). Tobrīd pamanāms peletona priekšgalā bija arī Aleksejs Saramotins, kurš centās mazināt atstarpi starp tā brīža līderiem. 

Izšķirošie notikumi norisinājās pēdējos kilometros, kad tā brīža līderu grupiņai, kurā bija Kančellara, Sagans, Seps Vanmarke, Zdeneks Štibars un Džons Degenkolbs, piebiedrojās "Sky" vienības viens no līderiem Bredlijs Viggins, kā arī Toms Boonens, Džeraints Tomass un arī Nikijs Terpsta ("Omega Prahma QuickStep"). Kopumā līderu grupā atradās desmit riteņbraucēji. Labas pozīcijas lai cīnītos par uzvaru sprintā Rubē pilsētas trekā bija Saganam, Degenkolbam un Boonenam, kuriem ir izteiktas sprintera īpašības. Gan no šiem, gan arī pārējiem līderiem varēja sagaidīt uzbrukumus jebkurā mirklī. Nedaudz vairāk nekā piecus kilometrus pirms finiša izrāvienu veica nīderlandietis Terpsta, kuram izdevās iegūt nelielu pārsvaru pār grupu, kurā bija vēl divi viņa komandas biedri - Boonens un čehs Zdeneks Štibars. Terpsta kā pirmais sasniedza treku, kurā pamazām jau varēja aptvert to, ka neviens viņu vairs nenoķers. Nīderlandietim izdevās izcīnīt savu pirmo panākumu "Parīze - Rubē" velobraucienā.

Otrās un trešās vietas liktenis treka aplī izšķīrās starp pārējiem deviņiem riteņbraucējiem, kuri bija izšķirošajā atrāvienā. Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa vācu riteņbraucējs Džons Degenkolbs, bet trešais palika Flandrijas uzvarētājs Kančellara. 

Finišu sekmīgi sasniedza arī abi latvieši. Saramotins, uzvarētājam zaudējot 7 minūtes un 6 sekundes, tika ierindots 62. vietā. Tikmēr "Katusha" pārstāvis Gatis Smukulis finišēja grupiņā, kas uzvarētājam zaudēja vairāk nekā deviņas minūtes, un smagajās sacensībās ierindojās 86. vietā. 

Parīze - Rubē velobrauciens:

1.Niki Terpsta, Nīderlande, Omega Prahma QuickStep, 06:09:51

2. John Degenkolb, Vācija, Giant - Shimano, +00:00:20

3. Fabian Cancellara, Šveice, Trek Factory, +00:00:20

4. Sep Vanmarcke, Beļģija, Belkin Pro cycling, +00:00:20

5. Zdenek Stybar, Čehija, Omega Prahma QuickStep, +00:00:20

6. Peter Sagan, Slovākija, Cannondale, +00:00:20

...

62. Aleksejs Saramotins, Latvija, IAM Cycling, +00:07:06

86. Gatis Smukulis, Latvija, Katusha, +00:09:55

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!