Foto: Zigismunds Zālmanis, Jeļizaveta Iļjina

Svētdien Ikšķilē vairāk nekā 1900 dalībnieki startēja vērienīgā SEB MTB maratona noslēdzošajā posmā, informē rīkotāji.

"Skandi motors distancē par posma uzvarētāju kļuva "ZZK/ Cēsis" riteņbraucējs Arnis Pētersons, kamēr kopvērtējumā par čempionu tika kronēts "Rietumu – Delfin" vienības riteņbraucējs Andris Vosekalns. "Virši - A distancē posmā uzvarēja Jānis Bērziņš, bet sezonā kopumā nepārspēts palika Gints Jakovels.

Pirmo reizi 14 gadu senajā vēsturē kāds no Latvijas lielākā riteņbraukšanas seriāla SEB MTB maratona posmiem norisinājās Daugavas krastā esošajā Ikšķilē. Šis posms, kas šī gada sacensību seriālā ir noslēdzošais, sagaidīja dalībniekus un līdzjutējus ar saulainiem laika apstākļiem un ļoti labi sagatavotu trasi, kuras odziņa bija Ogres zilie kalni. Noslēdzošajā posmā bija arī vairākas sportiskās intrigas "Skandi motors" un "Virši – A" distancē. Kopumā četros dažādos braucienos startēja vairāk nekā 1900 dalībnieki, kas ir pēdējo gadu rekordskaits noslēdzošajā posmā.

"Skandi motors" brauciena veicēji sacentās 58 kilometru garajā distancē. Pirmie kilometri veda pa salīdzinoši platiem ceļiem, bet turpinājums jau bija daudz interesantāks un tehniski sarežģītāks. Ja sieviešu konkurencē uzvarētājas titulu sezonas kopvērtējumā jau bija izcīnījusi "Rietumu – Delfin" komandas riteņbraucēja un Latvijas čempione MTB maratonā Lelde Ardava, tad vīriem par uzvaru varēja pacīnīties uzreiz trīs sportisti. Līdera zaļais krekliņš bija Ardavas komandas biedra Andra Vosekalna īpašumā, tomēr ļoti cieši viņam sekoja Raivis Zīmelis un Oskars Muižnieks. Ikšķilē startēja arī vēl vairāki sportisti, kas guvuši panākumus starptautiskā mēroga sacensībās, tomēr par kopvērtējuma uzvaru pacīnīties nevarēja. Dalībnieku vidū bija "ZZK/ Cēsis" braucēji Arnis Pētersons un Mārtiņš Blūms, kā arī Matīss Preimanis un Pēteris Janevics no "Sportlife Cycling team".

Distances pirmajā daļā izkristalizējās septiņu braucēju līderu grupa. Tajā gan nebija Oskara Muižnieka. "Sportlife Cycling team" komandas braucējs piedzīvoja tehnisku neveiksmi, kas liedza panākt vadošos braucējus. Tuvojoties finišam, vadībā atradās "ZZK/ Cēsis" braucēji ,Arnis Pētersons un Mārtiņš Blūms, tomēr līdz finišam viņus panāca "Rietumu – Delfin" Igaunijas riteņbraucējs Pēters Prūss. Šīs trijotnes starpā arī tika sadalītas vietas uz goda pjedestāla. Finiša spurtā uzvarēja Pētersons, otrais bija Prūss, bet trešais Blūms. Uzvarētāja laiks distancē bija 1 stunda 49 minūtes un 3 sekundes. Sekotāju grupa finišēja piecas sekundes vēlāk. Ceturto vietu ieguva vēl viens cēsinieks Ivars Prokofjevs, piektais bija kopvērtējuma līderis Andris Vosekalns, bet sestais mājinieks no "Sportlife Cycling team" komandas Pēteris Janevics.

Par sezonas kopvērtējuma uzvarētāju kļuva Andris Vosekalns. Alūksnietis, kuram šis ir pirmais tituls SEB MTB sezonas vērtējumā elites grupā, par 8 punktiem apsteidza šī gada Latvijas čempionu MTB maratonā Raivi Zīmeli ("veikals MySport"). Tikmēr trešā vieta Oskaram Muižniekam, kurš savam pilsētniekam Vosekalnam zaudēja 34 punktus.

Sieviešu konkurencē kārtējais panākums Leldei Ardavai. "Rietumu – Delfin" riteņbraucējas laiks trasē bija 2 stundas 6 minūtes un 7 sekundes. Otrajā vietā ierindojās "Ebike Machine" pārstāve Katrīna Jaunslaviete, kura Leldei zaudēja 1 minūti un 13 sekundes. Tikmēr pirmais goda pjedestāls SEB MTB maratonā Ingai Ērglei no "Sportlife Cycling team" vienības. Kopvērtējumā uzvara Ardavai, otrā palika Jaunslaviete, bet trešā Ingrīda Šmite ("Sportlife Cycling team"). Komandu kopvērtējumā posmā ātrākie bija "ZZK" vīri, bet sezonā kopumā pirmā vieta "Rietumu – Delfin" vienībai.

Ļoti azartiskas cīņas bija vērojamas "Virši – A" distancē. Šeit kopvērtējumā vīru konkurencē par čempiona titulu cīnījās trīs sportisti – Gints Jakovels, Lauris Purniņš un Nauris Zviedris. Pēdējais no viņiem gan Ikšķilē traumas dēļ nestartēja. Azartiskā cīņā Purniņš centās atrauties no Jakovela, tomēr arī "Volkswagen Veloprofs.lv" sportists pārliecinoši turējās līderu vidū. Uzvarētāja liktenis pēdējā posmā izšķīrās finiša spurtā starp septiņiem braucējiem. Dramatiskā cīņā tikai pēc rūpīgas fotofiniša noskatīšanās tiesneši par uzvarētāju atzina Jāni Bērziņu. Uzreiz aiz "Sportlife Cycling team" braucēja finišēja "Gandrs Merida" pārstāvis Krišjānis Jansons Ratiniks, bet trešā vieta kopvērtējuma līderim Jakovelam, kurš tādējādi arī pirmo reizi karjerā izcīnīja čempiona titulu. Otrais kopvērtējumā palika Purniņš, kuram šajā posmā piektā vieta, bet trešajā vietā sezonas vērtējumā Nauris Zviedris. Sieviešu vērtējumā absolūtajā konkurencē uzvaru kopvērtējumā izcīnīja Ieva Strēle no "Sportlife Cycling team" komandas, kamēr komandu vērtējumā nepārspēti "Volkswagen Veloprofs.lv" sportisti.

Lieliskā gaisotnē noslēdzošais posms aizritēja arī "Mammadaba" veselības distances veicējiem, bet topošie čempioni aizraujošās cīņās sacentās "Herkuless" bērnu braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!