Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Svētdien skaistajā Siguldā norisinājās Latvijas lielākā kalnu riteņbraukšanas seriāla – SEB MTB maratona – ceturtais posms, kas iekļauts arī prestižajā UCI sērijas kalendārā.

Aizraujošajā "Skandi motors" braucienā 82 kilometru garajā distancē lielisku uzvaru izcīnīja "Rietumu – Delfin" sportists Dmitrijs Sorokins. Kopumā Siguldas posmā startēja 2000 dalībnieki.

SEB MTB maratons, kas šogad norisinās jau 13. sezonu, karstajos un saulainajos laika apstākļos svētdien turpinājās Siguldā. Šis posms bija īpašs ar to, ka tās ir vienīgās kalnu riteņbraukšanas sacensības Latvijā, kas iekļautas Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) MTB sērijas kalendārā. 2016. gadā tieši Sigulda uzņems Eiropas MTB maratona čempionātu. Sacensību organizatori un Siguldas novads bija parūpējušies par lieliskām trasēm, kas vienaldzīgu neatstāja nevienu dalībnieku. Distancē bija iekļauti virkne Gaujas senlejas kāpumi un nobraucieni, šauras meža taciņas, ūdens un dubļu posmi, kā arī citi šķēršļi.

Pirmo reizi pēdējo gadu laikā Skandi motors distances braucējiem bija jāveic vairāk nekā 82 kilometru gara distance. Lai arī šīs sacensības negāja kopējā seriāla ieskaitē, tomēr brauciens izvērtās ļoti spraigs. Pirms starta priekšā tika stādīti vadošie pašmāju un arī citu valstu sportisti, kas ieguvuši UCI punktus. Vistālāko ceļu uz Latviju bija mērojis otrs labākais Kanādas kalnu riteņbraucējs Tims Karletons. Viņš atrodas pasaules vadošo MTB maratonistu labāko 80 skaitā un startējis arī pasaules čempionātā. Karletonam vissīvāko konkurenci solījās izrādīt vadošie Latvijas un Igaunijas sportisti, viņu vidū arī kopvērtējuma līderis no Rietumu - Delfin  komandas Andžs Flaksis.

Garās distances laikā izveidojās vairāki atrāvieni, kuros iesaistījās gan Rietumu - Delfin sportisti, gan arī citi braucēji. Aktīvs bija ar Karletons. Nopietns pavērsiens notika uzreiz pēc serpentīna kalna pievarēšanas, kur vispirms no visiem atrāvās Rietumu - Delfin riteņbraucējs Dmitrijs Sorokins. Pēc brīža viņam mēģināja pievienoties Andžs Flaksis, tomēr tas kopvērtējuma līderim neizdevās. Nedaudz vēlāk, pēc veiktajiem 25 kilometriem, Sorokinu gan panāca vēl viens viņa komandas biedrs Krists Neilands, kurš pērn tieši Siguldā kļuva par Latvijas čempionu. Šim duetam visai ātri izdevās palielināt savu pārsvaru līdz vienai minūtei. Atlikušajā daļā līderu duets spēja savas pozīcijas nosargāt. Siguldas kalnu mirkli pirms finiša abi sasniedza blakus. Par uzvarētāju kļuva Sorokins, kuram tur pat aiz muguras sekoja kuldīdznieks Neilands. Tikmēr pēc vienas minūtes un sešām sekundēm sekoja jau pieminētais Flaksis. Viņš pēdējā kāpumā spēja atrauties no NN Sporta kluba sportista Ervīna Smoļina, kuram ceturtā vieta. Labāko sešiniekā iekļuva arī MySport - STEVENS pārstāvis Raivis Zīmelis un Kaspars Austa (Trek Team). Uzvarētājs distancē pavadīja 2 stundas 32 minūti un 31 sekundi. Kanādietim Karletonam šoreiz 27. pozīcija.

Dmitrijs Sorokins uzreiz pēc finiša: "Esmu ļoti apmierināts ar paveikto. Sacensības izvērtās interesantas. Lielu darbu manā uzvarā paveica Krists Neilands, kurš daudz uzņēmās vadību. Es atrāvos pie Serpenīna kāpuma. Pēc tam, kad pievienojās Krists, kopā strādājām, lai mūs nenoķertu. Trase bija ļoti interesanta. Tajā bija gan kāpumi, gan arī ātrāki posmi."

Sieviešu konkurencē absolūtajā vērtējumā nepārspēta palika Latvijas čempione Dana Rožlapa, kura 82 kilometru garo distanci pieveica 2 stundās 58 minūtēs un 19 sekundēs. Nepilnas divas minūtes viņai piekāpās ebike Machine pārstāve Katrīna Jaunslaviete, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa Maija Platace. Jāpiebilst, ka sekmīgi mājas posmā startēja arī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, kāpjot uz goda pjedestāla otrā pakāpiena savā vecuma grupā.

Spraigi notikumi risinājās Virši - A braucienā, kur uzvarētājs noskaidrojās vien pēdējā kalnā. Visvairāk spēka bija saglabājis tukumnieks Jānis Ozols, kurš arī kļuva par posma uzvarētāju. Distancē Veloserviss komandas braucējs pavadīja 1 stundu 38 minūtes un 43 sekundes. Divas sekundes vēlāk finišēja Trek - team jaunais sportists Tomas Kārlis Iļjenko, Ozolam piekāpjoties par divām sekundēm, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa Avis Thule Veloprofs pārstāvis Andris Ponomarenko (+00:00:05). Sieviešu konkurencē absolūtajā vērtējumā 50 kilometru garajā distancē triumfēja Lāsma Ozola, kurai sekoja smilteniete Rūta Brakovska un pieredzējusī Inese Zvirgzdiņa.

Aizraujošās un pozitīvās cīņās norisinājās arī bērnu sacensības, kur ikviens mazais braucējs saņēma garšīgu pārsteigumu no Baltais. Tikmēr skaisto Siguldas apkārtnes dabu baudīja Mammadaba veselības brauciena dalībnieki. SEB MTB maratons turpināsies 27. jūlijā Kuldīgā.

SEB MTB maratona sezonas kalendārs:

5. posms: 27.07.2014. Kuldīga

6. posms: 10.08.2014. Cēsis

7. posms: 28.09.2014. Tukums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!