Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Nav jautājumu par manu patriotismu un atbalstu Ukrainai," pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) lēmuma apturēt pabalsta izmaksu sociālajos tīklos ceturtdienas vakarā akcentēja šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš.

LOK šonedēļ sākusi dzīvē īstenot izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) ideju - apturēt finansējumu sportistiem, kuri komercsacensībās sacenšas ar sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas. Līdz ar to šobrīd tādi sportisti kā Jeļena Ostapenko, Toms Skujiņš un Krists Neilands palikuši bez Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) pabalsta.

Šāds solis ir neordinārs, jo, piemēram, šādās sacensībās piedalās pat Ukrainas sportisti, kortā vai trasē aci pret aci tiekoties ar agresorvalstu atlētiem. Tikmēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līgumā ar LOK norādījusi, ka valsts budžeta līdzekļi nevar tikt piešķirti sportistiem, kuri piedalās sacensībās arī pārstāvji no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas. Ierasts, ka riteņbraukšanā sportistus sacensībām piesaka komandas jeb viņu darba devēji, un bieži braucējiem nav lielas teikšanas, kuros velobraucienos piedalīties un kuros ne.

"Pieņemu, ka liela daļa Latvijas sporta sabiedrības ir redzējusi pēdējās dienas ziņas par to, ka vairākiem sportistiem valsts finansējums ir apturēts. Ticu, ka cilvēkiem, kas mani pazīst un kas seko līdzi manai karjerai, nav jautājumu par manu patriotismu un atbalstu Ukrainai," tviterī ceturtdien ierakstīja Skujiņš.

LOK trešdien norādīja, ka konsultēsies ar IZM un līgumā var tikt veiktas izmaiņas, bet šobrīd vairākiem sportistiem finansējums uz laiku tiek apturēts. Komitejas ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks gan neslēpa, ka summa tiek ieturēta un var tikt izmaksāta vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!