Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš piektdien ieņēma 121.vietu prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de Freance" 19.posmā, uzvaru svinot pirms divām dienām policijas kratītās "Bahrain Victorious" komandas slovēņu sportistam Matejam Mohoričam.

Piektdien riteņbraucēji veica 207 kilometrus ar vienu ceturtās kategorijas kāpumu pēc 12 veiktiem kilometriem.

Jau pašā sacensību sākumā bija vairāki atrāvienu mēģinājumi. Vienā no tiem pēc nobrauktiem astoņiem kilometriem prom no grupas centās aizbraukt Skujiņš un polis Mihals Kvjatkovskis ("Ineos Grenadiers"). Abiem piesteidzās klāt kopvērtējuma līderis Tadejs Pogačars (UAE), kurš sāka bārties uz Skujiņu un Kvjatkovski, slovēnim acīmredzot uzskatot, ka bija jāpagaida pirms tam kritienu piedzīvojušie sportisti.

Pēc tam gan izveidojās cits atrāviens bez Skujiņa, lai gan 50 kilometrus vēlāk latvietis vēlreiz centās aizbraukt no peletona, taču neveiksmīgi.

Apmēram 100 kilometrus pirms finiša izveidojās 20 riteņbraucēju liela atrāviena grupa, kurā tad arī notika cīņa par godalgām piektdienas posmā. Aptuveni 25 kilometrus pirms finiša Mohoričs devās solo atrāvienā un finišu sasniedza vienatnē pēc distancē pavadītām četrām stundām 19 minūtēm un 17 sekundēm. 58 sekundes vēlāk finišēja francūzis Kristofs Laports ("Cofidis, Solutions Credits") un dānis Kaspers Pedersens (DSM).

Lielā grupa uzvarētājam zaudēja 20 minūtes un 50 sekundes. Tās priekšgalā bija UAE komanda ar Pogačaru sastāvā, ar tādu pašu laiku finišēja viņa tuvākie sekotāji un arī Skujiņš.

Mohoričs šajā tūrē uzvarēja arī septītajā posmā. Viņa otrais panākums nāk pēc tam, kad trešdien "Bahrain Victorious" komandas pārstāvju numuriņos Francijas policija veica kratīšanu. Tiek ziņots, ka aizdomās par dalību dopinga lietošanas shēmā pret šo komandu pērn uzsākta izmeklēšana. Komanda pati noliedz noteikumu pārkāpšanu un pagaidām tai nav izvirzītas nekādas apsūdzības.

Sestdien būs individuālais brauciens, bet svētdien tūre noslēgsies ar grupas braucienu. Pogačars kopvērtējumā ir tikpat kā nenoķerams, un tikai liela neveiksme var viņam liegt nosargāt titulu.

Tuvākais sekotājs Jonass Vingegārds no Dānijas ("Jumbo Visma") atpaliek piecas minūtes un 45 sekundes, bet vēl sešas zaudē atpaliek ekvadorietis Rihards Karapass ("Ineos Grenadiers"). Skujiņš ar gandrīz trīs stundu deficītu ir 72.pozīcijā.

"Tour de France" noslēgsies svētdien ar finišu Elizejas laukos. Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

"Tour de France" norisinās jau 108.reizi. 21 posmu garās sacensības šogad noritēs tikai pa Francijas ceļiem, lai arī starts sākotnēji bija plānots Kopenhāgenā. Septiņi no etapiem parocīgāki ir sprinteriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!