Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš piektdien finišēja 106.vietā prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" 13.posmā, kamēr uzvaru svinēja kolumbietis Einers Ruvio.

Kopvērtējuma līderis Geraints Tomass ("Ineos Grenadiers") finišēja kopā ar saviem sāncenšiem un saglabāja līdera rozā kreklu.

Piektdien bija iecerēts 207 kilometrus garš posms Itālijas Alpos, taču jau šonedēļ tas tika saīsināts par astoņiem kilometriem. Piektdienas rītā slikto laikapstākļu dēļ un bažās par sportistu drošību posms tika vēl vairāk saīsināts un 74,6 kilometrus garā distance tika sākta uzreiz Lešablē, Šveicē, ar finišu Kransmontanā.

Jau pirmajos 16 kilometros sportistiem vajadzēja pārvarēt vienu pirmās kategorijas kāpumu, tikpat smagā kāpumā braucot augšā arī posma finišā. Pirmajā kāpumā atrāvienā devās francūzis Tibo Pino ("Groupama - FDJ"), kuram pievienojās vēl četri sportisti. Līdz finišam kopā turējās trīs riteņbraucēju liela grupa, bet pēdējos pārsimts metros nepārspēts bija Ruvio ("Movistar"), kurš finišēja divās stundās 16 minūtēs un 21 sekundē. Pino zaudēja sešas sekundes, bet vēl tikpat atpalika ekvadorietis Džefersons Aleksandrs Sepeda ("EF Education-EasyPost").

Skujiņš un lielākā daļa "Trek - Segafredo" riteņbraucēju bija grupā, kas zaudēja 20 minūtes un 56 sekundes. Pirms šī posma saslimšanas dēļ no tūres izstājās "Trek - Segafredo" favorīts cīņā par uzvaru sprinteru ieskaitē dānis Madss Pēdersens.

Līderpozīcijā esošo britu Geraintu un vicelīderi slovēni Primožu Rogliču ("Jumbo-Visma") šķir divas sekundes, bet vēl 20 sekundes atpaliek portugālis Žuāu Almeida (UAE). Skujiņš zaudē 33 minūtes un 34 sekundes, par 13 pozīcijām atkāpjoties uz 37.vietu. Kalnu karaļa un sprinteru ieskaitē latvietis ir sestajās pozīcijās.

"Giro d'Italia" debitants Skujiņš divos posmos izcīnījis trešo un otro vietu, vēl divos etapos finišējot pirmajā desmitniekā.

Šogad tūrē paredzēts 21 posms, velobraucienam noslēdzoties 28.maijā Romā.

Pērn par "Giro d'Italia" uzvarētāju kļuva Džeijs Hindlijs, kļūstot par pirmo Austrālijas riteņbraucēju, kuram izdevies uzvarēt prestižā velobrauciena kopvērtējumā.

Latvijas braucējiem lielākais sasniegums ir Pjotra Ugrjumova kopvērtējumā izcīnītā otrā un trešā vieta attiecīgi 1993. un 1995.gadā. Uzvaru etapā 1999.gadā izcīnīja Romāns Vainšteins, kamēr uz goda pjedestāla ir kāpis arī Andris Naudužs, kurš 2004.gadā bija trešais vienā no etapiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!