Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" vienības sestdien prestižo daudzdienu sacensību "Tour de France" pirmajā posmā ieņēma 30.vietu un palīdzēja savam komandas biedram Baukem Molemam ielauzties vadošajā desmitniekā.

Riteņbraucēji daudzdienu tūri atklāja ar 197,8 kilometru garu posmu, kura starts bija Francijas pilsētā Brestā. Posmā bija iekļauti četri ceturtās un divi trešās kategorijas kāpumi.

Uzvaru pirmajā posmā izcīnīja francūzis Žiljēns Alafilips ('Deceuninck - Quick Step"), kurš distanci veica četrās stundās 39 minūtēs un piecās sekundēs. Viņš par astoņām sekundēm apsteidza austrālieti Maiklu Metjūsu ("BikeExchange") un slovēni Primožu Rogliču ("Jumbo-Visma").

Skujiņš palīdzēja savam komandas biedram Molelam izcīnīt devīto vietu, bet viņš pats ierindojās 30.pozīcijā, līderim zaudēdams 51 sekundi.

Pagājušā gada čempions Tadejs Pogačars no Slovēnijas (UAE) ierindojās sestajā pozīcijā, bet titulētais brits Džeraints Tomass ("Ineos Grenadiers") noslēdza vadošo desmitnieku.

Jau sacensību pirmajā posmā tika pieredzētas divas diezgan lielas sadursmes. Pirmajā gadījumā kāds līdzjutējs neatlaidīgi centās pievērst televīzijas kameru uzmanību, kā rezultātā izraisīja kritienu, bet distances noslēgumā, lielā ātrumā cīnoties par labāku pozīciju, vairāki riteņbraucēji nesavaldīja savus spēkratus.

45 kilometrus pirms finiša līdzjutējs ar plakātu rokās nemanīja vācieša Tonija Martina tuvošanos, pēc brīža 60 riteņbraucējiem jau atrodoties uz asfalta. "Jumbo-Visma" pārstāvja kritiens sacensības apturēja uz piecām minūtēm.

Sacensību līderi tika informēti par kritienu, tāpēc viņi mazināja tempu, nemēģinot iekrāt milzīgu pārsvaru. Pirmā kritiena dēļ no sacensībām izstājās tikai vācietis Jaša Suterlins (DSM). Šajā negadījumā cieta arī Tomass un Pogačars, taču viņi izvairījās no nopietniem savainojumiem. Nedaudz sāpīgāks kritiens izskatījās pagājušā gada vicečempionam Rogličam.

7,8 kilometrus pirms finiša avārijā cieta vēl 40 riteņbraucēji, taču visi vēlāk varēja turpināt posmu.

Svētdien riteņbraucēji otrajā posmā mēros 183,5 kilometrus garu distanci, kurā iekļauti četri ceturtās un divi trešās kategorijas kāpumi.

Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

Šogad "Tour de France" norisinās jau 108.reizi. 21 posmu garās sacensības šogad noritēs tikai pa Francijas ceļiem, lai arī starts sākotnēji bija plānots Kopenhāgenā. Septiņi no etapiem parocīgāki būs sprinteriem.

Jau ceturto gadu pēc kārtas "Trek-Segafredo" komandas rindās "Tour de France" startē Skujiņš, kurš jūnija pirmajā pusē tika kronēts par Latvijas čempionu grupas un arī individuālajā braucienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!