Foto: AP/Scanpix
Trīs dienas pēc aiziešanas no profesionālā sporta leģendārais austrāliešu riteņbraucējs Stjuarts O'Greidijs atzinies, ka savulaik lietojis aizliegtos preparātus.

O'Greidijs izteicies, ka snieguma uzlabošanai izmantojis aizliegto vielu EPO pirms nu jau bēdīgi slavenā 1998.gada "Tour de France" velobrauciena.

"Uzsākot "Tour de France", es pieņēmu lēmumu un ievadīju to (EPO) sevī. Neviens cits nebija iesaistīts, tas nekādā veidā neskāra manu komandu," O'Greidijs izteicies laikrakstam "News Limited". "Man tikai bija jāšķērso robeža un jānopērk tas aptiekā."

O'Greidijs atzina, ka aizliegtās vielas lietojis divas nedēļas pirms pasaulē prestižākajām sacensībām. "Lietoju to ļoti mazos apmēros, jo biju dzirdējis daudz šausmu stāstus. Tāpēc ievadīju absolūto minimumu, cerot, ka tas man palīdzēs."

Austrālietis daļu karjeras aizvadīja treka riteņbraukšanā, tiekot pie medaļām trijās olimpiskajās spēlēs, ieskaitot zelta godalgas 2004.gada Atēnu Olimpiādes Medisona braucienā.

Iespējams, pēc nesenajiem notikumiem viņam šīs medaļas un titulu tiks atņemti.

Savukārt "Tour de France" velobraucienā O'Greidijs karjerā kopā piedalījās septiņpadsmit reizes, tieši 1998.gadā izcīnot pirmo no karjeras četrām uzvarām atsevišķos posmos. Tikmēr pēdējo panākumu viņš izcīnīja vēl šomēnes, palīdzot "Orica-GreenEDGE" uzvarēt komandu braucienā.

1998.gada "Tour de France" sacensībās plašu negatīvo rezonansi ieguva "Festina" braucēju dopinga pārkāpumi. Toreiz vienība tika izslēgta no sacensībām, kad tās medicīniskā personāla darbinieks tika arestēts uz robežas ar liela apjoma aizliegtajām vielām.

"News Limited" vēsta, ka O'Greidija vārds nosaukts Francijas parlamenta komisijas ziņojumā. Tajā apstiprināts, ka aizliegtās vielas lietoja viss 1998.gada "Tour de France" velobrauciena kopvērtējuma pirmais trijnieks. Toreiz par tūres uzvarētāju kļuva itālis Marko Pantani, kuram sekoja vācietis Jans Ulrihs un Bobijs Džulihs no ASV.

O'Greidijs atzina, ka pēc "Festina" komandas notikumiem nekad savā karjerā vairs nepieskārās aizliegtajām vielām.

Reaģējot uz O'Greidija atzīšanos, Austrālijas Olimpiskā komiteja aicinājusi bijušo riteņbraucēju atkāpties no Atlētu komisijas, bet sportista pēdējā komanda "Orica-GreenEDGE" paudusi atbalstu viņa lēmumam atklāt patiesību.

Kā ziņots, dopinga lietošanā 1998.gada "Tour de France" laikā tiek vainots arī francūzis Lorāns Žalabērs un vācietis Ēriks Cābels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!