Sestdien Itālijā notiekošajā "Strade Bianche" viendienas klasikā Gatis Smukulis finišēja 36. vietā un izcīnīja trīs UCI pasaules ranga punktus, kamēr savu trešo triumfu šajā aizraujošajā sacīkstē piedzīvoja leģendārais Fabians Kančellara. Sieviešu velobraucienā Lija Laizāne tika noņemta no distances, bet Beļģijā "West-Vlaanderen" velobrauciena pirmajā posmā Toms Skujiņš finišēja 30. vietā, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Itālijā desmito reizi norisinājās augstākās kategorijas (1 HC) UCI viendienas velobrauciens "Strade Bianche", kas ir vienas no prestižākajām viendienas riteņbraukšanas sacensībām Itālijā. Velobrauciens šajā gadā pulcēja ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu. Uz starta 176 kilometru garajā distancē, kuras starts un finišs atradās Sjēnas pilsētā, stājās esošais pasaules čempions Peters Sagans ("Tinkoff"), Gregs Van Avermets ("BMC Racing team"), Zdendeks Štibārs ("Etixx - Quick - Step"), Fabians Kančellara ("Trek Segafredo"), Vinčenzo Nibali ("Astana") un citi. Dalībnieku vidū bija arī 28 gadus vecais Latvijas izlases un "Astana" komandas velosportists Gatis Smukulis.

Pagājušajā sezonā dramatisku uzvaru finiša kalnā izcīnīja Štibārs, kurš spēja panākt un apsteigt Van Avermetu. Tikmēr trešais palika spānis Alehandro Valverde ("Movistar"). 176 kilometru garajā distancē tika iekļauti kopumā deviņi sektori, kuros ietilpa ne tikai šauri un stāvi kāpumi, bet arī grants ceļa posmi un citi pārbaudījumi. Sjēnas apkārtnē arī sestdien valdīja visai spēcīgs vējš, kas bija viens no faktoriem tam, kādēļ peletons salīdzinoši ātri palika mazskaitlīgāks.

Distances sākuma daļā izveidojās atrāviens, kurā iesaistījās astoņi riteņbraucēji. No viņiem zināmākie bija "Lotto Soudal" sportists Jens Debušērs un Džese Seržents ("AG2R - La Mondiale"). Favorīti turējās peletonā. Pirmo reizi peletons nopietni sadalījās trešajā un reizē visgarākajā sektorā, kas bija 11,9 kilometru garš. Atrāviens tika notverts pēc nedaudz vairāk, kā nobrauktajiem 100 kilometriem. Ilgi nebija jāgaida līdz nākamajam atrāvienam. Piecu sportistu līderu grupiņā bija arī Gata Smukuļa komandas biedrs Andrijs Grivko, ar kuru kopā brauca Brents Brūkvalters, Džianluka Brambilla ("Etixx - Quick - Step"), Maksimo Moforts ("Lotto Soudal") un Salvarote Pučo ("Sky"). Tuvojoties finišam, šim braucēju pieciniekam savas pozīcijas nācās zaudēt, tomēr arī peletons kļuva skaitliski vēl mazskaitlīgāks, kam par iemeslu bija arī spēcīgais sānvējš.

Izšķirošie notikumi norisinājās pēc septītā un astotā sektora, kad noformējās četru sportistu liela līderu grupa. Tajā bija Brambilla, viņa komandas biedrs no beļģu "Etixx - Quick - Step" Štibārs, kā arī Sagans un Kančellara. Ik pa brīdim atrauties centās gan Kančellara, gan arī abi "Quick - Step" braucēji. Izšķirošajā kāpumā, kurā savus favorītus atbalstīja tūkstošiem līdzjutēju, izrāvās Brambilla, kamēr Štibārs atradās kopā ar Kančellaru. Kā jau to varēja gaidīt, pēc Kančellaras pūliņiem, itālietis tika noķerts. Uzvarētāja liktenis izšķīrās līkumainā kāpuma galotnē, kur nedaudz vairāk spēka bija saglabājis 34 gadus vecais šveicietis Fabians Kančellara, bet pagājušā gada uzvarētājam Štibāram nācās samierināties ar otro vietu. Trešais tikmēr palika Brambilla, bet Saganam jāsamierinās ar ceturto vietu.

Gatis Smukulis aizraujošajā sacīkstē bija no 85 dalībniekiem, kurš sasniedza finišu. Smiltenietis, kurš paveica labu darbu komandas interesēs, finišēja 36. vietā, 7 minūtes un 55 sekundes aiz uzvarētāja. Gatis arī nopelnīja trīs UCI pasaules ranga punktus, tos pievienojot Dubajas velobraucienā izcīnītajiem pieciem punktiem. Jau rīt Gatis, tāpat kā Aleksejs Saramotins, startēs turpat Itālijā notiekošajā UCI 1.1 kategorijas velobraucienā "GP Industria & Artiqianato".

Savu pirmo šīs sezonas UCI startu Eiropā sestdien aizvadīja Lija Laizāne. Mūsu profesionālā velosportiste savas "Servetto Footon" Itālijas komandas sastāvā startēja "Strade Bianche" sieviešu velobraucienā, kas arī tika aizvadīts ar startu un finišu Sjēnā. Dāmām bija jāpievar deviņi dažādas grūtības un garuma sektori, kur tāpat kā vīriem netrūka grants ceļu un stāvu kāpumu šaurajos Toskānas ceļos. Smagajā distancē arī dāmu peletons sadalījās. Lija Laizāne turējās otrajā lielajā grupā kopā ar divām komandas biedrenēm - Džesiju Valkeri un Annu Potokinu. Diemžēl, lai arī fiziskā gatavība bija laba, tomēr rīdziniecei finišu neizdevās sasniegt. Tam par iemeslu bija slēgtā dzelzceļa pārbrauktuve. Pēc tam, kad pārbrauktuve tika atvērta, sacensību tiesneši nolēma grupu, kurā bija arī Laizāne noņemt no distances. Tikmēr cīņā par uzvaru starp Lielbritānijas sportisti un esošos pasaules čempioni Elizabeti Armitštedu ,un polieti Kataržinu Nieviadomu, pārāka bija pirmā. Šī pasaules čempionei bija otrā uzvara šajā sezonā aizvadītajos divos startos. Trešo vietu tikmēr izcīnīja zviedriete Emma Johansone.

Pirmo sezonu pasaules tūres komandā "Cannondale Pro team" aizvadošais Toms Skujiņš, jau piektdien Beļģijā uzsāka trīs dienu garo UCI 2.1 kategorijas velobraucienu "Driedaagse van West-Vlaanderen". Pirms diviem gadiem šajās sacensībās uzvarēja igaunis Gerts Joeārs, bet 2003. gadā panākumu kopvērtējumā guva viņa tautietis un Igaunijas riteņbraukšanas leģenda Jans Kirsipū. Šajā gadā velobrauciena pirmajā dienā tika aizvadīts prologs, kam sestdien sekoja pirmais etaps, bet svētdien sacensības noslēgsies ar 182 kilometru garo otro posmu.

7 kilometru garajā prologā visātrāko laiku sasniedza "BMC Racing team" komandas Šveices velosportists Toms Bohlī, kurš apsteidza pazīstamo nīderlandieti no "LottoNL - Jumbo" Martinu Keizeru un "Etixx - Quick - Step" poļu braucēju Lukašu Višņovski. Skujiņš uzvarētājam zaudēja 29 sekundes, ierindojoties 38. vietā.

Sestdien sportistus sagaidīja 176 kilometru garais pirmais posms ar finišu Harelbekē. Distancē tika iekļauti vairāki pauguri un nobraucieni pa šaurajiem beļģu ceļiem. Lai arī distancē sekoja virkne dažādu atrāvienu, tomēr uzvarētājs noskaidrojās finiša spurtā, kurā ātrākais izrādījās nīderlandiešu komandas "LottoNL - Jumbo" sportists Dilans Groenvelgens. Trīs nākamās vietas aizņēma beļģu sportisti. Otrais bija Tošs Van Der Sande, bet trešais Baptiste Plankerts. Respektablajā piektajā vietā ierindojās lietuvietis Gedaminas Bagdonas. Lielajā grupā finišēja arī carnikavietis Toms Skujiņš. 2015. gada Latvijas labākais riteņbraucējs ieņēma 30. vietu. Kopvērtējumā pirms rīt gaidāmā pēdējā posma Toms ir 31., 29 sekundes aiz prologa uzvarētāja Bohlī.

Strade Bianche velobrauciens - 176 km:

1. Fabian Cancellara, Šveice, Trek-Segafredo, 04:39:35

2. Zdenek Stybar, ČehijaEtixx - Quick-Step, +00:00:00

3. Gianluca Brambilla, Itālija, Etixx - Quick-Step, +0:00:04

4. Peter Sagan, Slovākija, Tinkoff Team, +00:00:13

5. Petr Vakoc, Čehija, Etixx - Quick-Step, +00:00:34

6. Greg Van Avermaet, Beļģija, BMC Racing Team, +00:00:37

...

36. Gatis Smukulis, Latvija, Astana, +00:07:55

Strade Bianche sieviešu velobrauciens - 121 km:

1. Elizabeth Armitstead, Lielbritānija, Boels Dolmans Cyclingteam, +03:30:13

2. Katarzyna Niewiadoma, Polija, Rabo Liv Women Cycling Team, +00:00:03

3. Emma Johansson, Zviedrija, Wiggle High5, +00:00:13

4. Elisa Longo Borghini, Itālija, Wiggle High5, +00:01:04

5. Anna Van Der Breggen, Nīderlande, Rabo Liv Women Cycling Team, +00:01:07

6. Megan Guarnier, ASV, Boels Dolmans Cyclingteam, +00:01:07

...

DNF, Lija Laizāne, Latvija, Servetto Footon

Driedaagse van West-Vlaanderen 1. posms - 176 km

1. Dylan Groenewegen, Nīderlande, Team LottoNl-Jumbo, 03:47:09

2. Tosh Van Der Sande, Beļģija, Lotto Soudal, +00:00:00

3. Baptiste Planckaert, Beļģija, Wallonie Bruxelles - Group Protect, +00:00:00

4. Timothy Dupont, Beļģija, Veranda's Willems Cycling Team, +00:00:00

5. Gediminas Bagdonas, Lietuva, AG2R La Mondiale, +00:00:00

6. Gerry Druyts, Beļģija, Crelan-Vastgoedservice Continental Team, +00:00:00

...

30. Toms Skujiņš, Latvija, Cannondale Pro team, +00:00:00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!