Foto: Publicitātes attēli

Latvijas šosejas riteņbraucējs Gatis Smukulis viņa pārstāvētās vienības "Astana" sastāvā uzsācis dalību Kataras daudzdienu velobraucienā. Otrdien notikušajā otrajā posmā Smukulis iesaistījās dienas atrāvienā, bet finišā latvietim 28. vieta, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Otro no trijiem daudzdienu velobraucieniem Tuvajos Austrumos šajā nedēļā uzsācis Latvijas izlases un Kazahstānas komandas "Astana" šosejas riteņbraucējs Gatis Smukulis, kurš ir viens no 140 dalībniekiem "Tour of Quatar" daudzdienu velobraucienā. Tieši ar šīm sacensībām Gatis iepriekšējās sezonās iesāka jauno sezonu, bet šogad, līdz ar pievienošanos "Astana" komandai, pirmais starts vairākkārtējam Latvijas čempionam individuālajā braucienā pirms nedēļas notika Dubajā. Šeit Smukulis, kopvērtējumā ieņemot 21. vietu, arī nopelnīja piecus UCI pasaules ranga punktus.

Kataras velobraucienā, kurā kopumā paredzēti pieci etapi, nav izteiktu kalnu posmu. Lielākais pārbaudījums riteņbraucējiem ir tuksnešu vējš, kas iepriekšējos gados bieži vien bijis par iemeslu tam, kādēļ peletons sadalās. Ņemot vērā reljefu, cīņā par uzvarām posmos un kopvērtējumā, priekšrocības ir sprinteriem. Galvenie favorīti šajā gadā ir - norvēģu sprinteris Aleksanders Kristoffs no "Katusha", Marks Kavendišs ("Dimension Data"), Sems Bennets ("Bora - Argon 18"), Andrea Guardini ("Astana") un citi.

Pirmajā posmā 176 kilometru garajā distancē uzvaru svinēja Latvijas sporta ārsta Alda Cīruļa aprūpētais Marks Kavendišs. Brits sev aiz muguras atstāja "Lampre - Merida" komandas braucēju Sašu Modolo un Gata Smukuļa vienības sprinteri Andrea Guardini. Smukulis finišēja sekotāju grupā, 7 minūtes un 52 sekundes aiz uzvarētāja, ieņemot 64. pozīciju.

Otrajā posmā riteņbraucējus sagaidīja 135 kilometru garais otrais posms ar startu un finišu Dohā, pa ceļiem, kur šajā gadā norisināsies pasaules čempionāts. Salīdzinoši īsā distance un līdzenais reljefs nedeva vaļu lieliem atrāvieniem. Pirmajā no tiem, kas izveidojās neilgi pēc starta, iesaistījās četri sportisti. Viņu vidū bija Smukuļa komandas biedrs Lieuve Vestra un lietuvietis Ģedaminas Bagdonas. Pateicoties "Katusha" un "Dimension Data" pūlēm, atrāviens tika likvidēts. "Katusha" līderis Kristoffs arī uzvarēja pirmajā starpfinišā. Turpinājumā aktīvi iesaistījās Gatis Smukulis. Kopā ar latvieti bija arī beļģis no "Tosport - Vlaanderen" pārstāvis Prebens Van Heke. Interesanti, ka šis sportists, bija arī Vestras un Bogdanas atrāvienā. Tandēms arī kopā sasniedza otro starpfinišu, kurā uzvarēja beļģis, bet Gatim otrā vieta. Pārsvars pār peletonu sasniedza vienu minūti, tomēr tad tas sāka samērā strauji sarukt. Nedaudz vairāk, kā 20 kilometrus pirms finiša Smukulis palika viens, bet nedaudz vēlāk arī viņš tik notverts. Uzvarētājs noskaidrojās finiša spurtā. Neilgi pirms izšķirošajiem notikumiem peletonā notika liels kritiens, kurā cieta arī Smukuļa komandas līderis šajās sacensībās Guardini.

Uzvaru aizraujošā duelī ar Kavendišu, izcīnīja Kristoffs. Uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams foto finišs. Kavendišam otrā pozīcija, kamēr trešais palika mazpazīstamais beļģu velosportists Rojs Džens ("Wanty Group Gobert"). Gatis Smukulis finišēja 28. vietā ar tādu pat laiku kā uzvarētājam.

Kopvērtējumā līderis ir Marks Kavendišs, kurš par piecām sekundēm apsteidz Kristoffu. Trešais tikmēr ir "Lampre - Merida" pārstāvis Saša Modolo, līderim zaudējot 14 sekundes.

Gatis Smukulis tikmēr pakāpies uz 55. vietu, vairāk nekā 8 minūtes aiz līdera. Visaugstāk esošais "Astana" braucējs šobrīd kopvērtējumā ir Guardini, kuram ceturtā pozīcija. Velobrauciena trešajā posmā, kas norisināsies trešdien, dalībniekus sagaida 11 kilometru garais individuālais brauciens.

Tour of Qatar 2. posms: 135 km

1. Alexander Kristoff, Norvēģija, Katusha, 3:11:26

2. Mark Cavendish, Lielbritānija, Dimension Data ,+00:00:00

3. Roy Jans, Beļģija, Wanty - Groupe Gobert, +00:00:00

4. Greg Van Avermaet, Beļģija, BMC Racing Team, +00:00:00

5. Edvald Boasson Hagen, Norvēģija, Dimension Data, +00:00:00

6. Andrea Francesco Palini, Itālija, Skydive Dubai, +00:00:00

...

28. Gatis Smukulis, Latvija, Astana, +00:00:00

Tour of Qatar kopvērtējums:

1. Mark Cavendish, Lielbritānija, Dimension Data, 06:39:51

2. Alexander Kristoff, Norvēģija, Team Katusha, +00:00:05

3. Sacha Modolo, Itālija, Lampre - Merida, +00:00:14

4. Andrea Guardini, Itālija, Astana, +00:00:17

5. Edvald Boasson Hagen, Norvēģija, Dimension Data, +00:00:18

6. Viacheslav Kuznetsov, Krievija, Team Katusha, +00:00:18

...

55. Gatis Smukulis, Latvija, Astana, +00:08:11

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!