Foto: Publicitātes foto

Pasaules tūres komanda "Astana" bija apsolījusi jaunu līgumu 2016.gada Latvijas labākajam riteņbraucējam Gatim Smukulim, tomēr izmaiņas plānos sportists nepārdzīvo, jo jaunajā vienībā pildīs līdera pienākumus.

Trešdiena Smukulim bija nozīmīga diena - vispirms tika oficiāli izziņots, ka viņš nākamajā sezonā pārstāvēs profesionālo kontinentālā līmeņa komandu no Francijas "Delko Marseille Provence KTM", bet pāris stundas vēlāk pirmoreiz karjerā sportists tika nosaukts par Latvijas labāko riteņbraucēju.

"Šādas balvas iegūšana ir patīkama jebkuram sportistam, turklāt es par labāko riteņbraucēju esmu atzīts pirmoreiz. Vislielākais paldies sievai, jo sezona bijusi gan ar kāpumiem, gan kritumiem. Saņēmu no viņas ļoti lielu atbalstu un stūmienu no muguras uz priekšu," pēc balvas saņemšanas atzina Smukulis, kurš šovasar apprecējās.

Atceroties šo sezonu, viņš pauda, ka pēc pievienošanās "Astana" izjutis iedvesmu un motivāciju nākotnei.

"Sezona sākās labi, bija liela motivācija uz Beļģijas viendienu sacensībām, tomēr pārcentos augstkalnu nometnē un piedzīvoju formas kritumu," pauda smiltenietis. "Sezonas otrā daļa bija veiksmīga - beidzot uzvarēju Latvijas čempionāta grupas braucienā, par ko liels gandarījums, kā arī aktīvi aizvadīju "Vuelta Espana", izdarot arī labu darbu komandas labā. Tāpat labi startēju Eiropas čempionāta individuālajā braucienā, un arī pasaules čempionāta individuālajā braucienā no manas puses tika izdarīts pats labākais."

29 gadus vecais Smukulis šogad uzvarēja Latvijas čempionātā gan grupas braucienā, gan individuālajā distancē, bet septembrī notikušajā "Vuelta Espana" velobraucienā viņš bija ļoti aktīvs un pat divus posmus noslēdza pirmajā desmitniekā, kā arī guva 21.vietu pasaules čempionāta individuālajā braucienā.

Smukulis stāstīja, ka "Vuelta Espana" laikā viņam "Astana" komanda apsolījusi, ka tiks noslēgts līgums arī uz nākamo sezonu.

"Tomēr, tā kā viņu komanda ir vairāk valsts projekts, septembra otrajā pusē sapulcē sanāca kopā cilvēki, kas riteņbraukšanā varbūt nav tik ļoti iedziļinājušies, un tika izlemts, ka vajag vairāk kazahu," teica Smukulis, uzsverot, ka, neskatoties uz straujo plānu maiņu, viņš ir apmierināts ar gala iznākumu un pāreju uz Marseļas komandu. "Franči brauks Parīzes-Rubē, Parīzes-Nicas velobraucienos un, iespējams, kādā no lielajām tūrēm. Aizeju uz komandu kā līderis, un tas man būs jauns sākums - sākt uzvarēt sacensībās, jo iepriekšējos astoņus gadus esmu strādājis citu labā, pašam paliekot aizkadrā. Ceru, ka nākamā sezona mani pacels jaunā līmenī un pierādīšu, ko varu izdarīt."

Smukulis šo komandu pārstāvēja jau 2008.gada sezonas pirmajā pusē un pauž, ka jau toreiz tai bijušas augstas ambīcijas, kā arī uzsvēra, ka nebaidās uzņemties līdera godu.

"Domāju, ka šajā komandā atgūšu sevi. Varbūt arī šogad "Vuelta Espana" posmu beigās atspoguļojās tas, ka šos gadus esmu strādājis citu sportistu labā, - man pietrūkst psiholoģiskās pārliecības finišam. Nākamgad tas varētu atgriezties, un tas būs jauns pakāpiens manā karjerā," uzsvēra riteņbraucējs.

Smukulis atzina, ka sacensību kalendārs viņam nākamgad būs nedaudz vājāks, tomēr komandai ir labas izredzes tikt pie starta "Tour de France" un/vai "Vuelta Espana" - šīs abas tūres organizē franču uzņēmums "Amaury Sport Organisation".

"Arī man pašam šajā komandā būs vieglāk braukt, jo Pasaules tūres komandu braucēji bieži tiek pastiprināti vaktēti un nelaisti atrāvienos," stāstīja šī gada Latvijas labākais riteņbraucējs.

Tāpat Smukulis ir apņēmības pilns nākamajā gadā mierīgāk attiekties pret startu, lai nepārdegtu jau pirms sacensībām, jo pēdējos gados viņam nekad nav izdevies sekmīgi startēt tā sauktajās pavasara klasikās, kur latvietis allaž uz sevi licis lielas cerības.

"Tas ir mans klupšanas akmens - katru gadu ļoti gribu labi startēt pavasara tūrēs. Līdzīgi bija ar Latvijas čempionātu - katru gadu ļoti gribēju uzvarēt grupas braucienā, bet vienmēr kaut kā pietrūka," teica sportists. "Šoreiz Latvijas čempionātā biju ar brīvāku pieeju un teicu "kā būs, būs", bet izdevās izcīnīt uzvaru. Nākamgad visam jāpieiet mierīgāk, lai nepārdegtu pirms sacensībām."

Atceroties "Vuelta Espana" velobraucienu, Smukulis stāstīja, ka starp dalībniekiem iekļauts vien četras dienas pirms starta.

"Man bija nedaudz citāds kalendārs, un uz "Vuelta Espana" izsauca četras dienas pirms sacensībām. Pirmajā nedēļā mums bija līderis Migels Lopess, tomēr viņam no pirmās dienas neveicās," pauda riteņbraucējs. "Arī turpinājumā bija jāstrādā komandas labā, palīdzot Mikēlem Skarponi, kurš cīnījās par kopvērtējuma desmitnieku, tomēr kopumā bija mazliet brīvāka situācija un zaļā gaisma, ka varu izmantot savas iespējas."

"Kaut velobraucienam nebiju speciāli gatavojies, jutos ļoti labi, biju pārliecināts, ka iespējas izmantošu. Bija vēl viens mēģinājums tikt pie laba rezultāta, bet tad gan jutu, ka nedaudz pietrūkst kalnu treniņu. Komanda ar startu bija ļoti apmierināta," stāstīja Smukulis, kurš pauda, ka viņam patīk braukt lielajās tūrēs. "Tās ir ļoti smagas, bet labi panesu un trešajā nedēļā jūtos tāpat kā sākumā. Man tajās nav lielu krīzes punktu."

Šogad Latvijai bija trīs riteņbraucēji Pasaules tūrē, bet dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tika izvēlēti Aleksejs Saramotins un Toms Skujiņš, abu Latvijas čempionāta distanču uzvarētājam paliekot mājās.

"Uzskatu, ka tādā formā, kādā biju tajā brīdī, man vajadzēja aizbraukt uz olimpiskajām spēlēm," tagad saka Smukulis, kurš piedalījies vienīgi 2008.gada Pekinas Olimpiādē. "Jā, bija kritēriji un pie tiem jāpieturas, bet viens no kritērijiem bija arī treneru ieskati. Ja treneris neuzskatīja, ka tobrīd esmu fiziski gatavs, man nav komentāru."

Drīzumā gaidāmas Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) prezidenta vēlēšanas, kurās līdzšinējam prezidentam Igo Japiņam konkurents būs pilna servisa reklāmas aģentūras SIA "Alpha Baltic" īpašnieks Lauris Špillers. Kaut Smukulis šo jautājumu nevēlējās plaši komentēt, viņš atzina, ka vēlas uzlabojumus federācijas darbā.

"Ceru, ka federācijas iekšienē būs lielāks progress un budžets būs vairāk vērsts arī uz šosejas riteņbraukšanu," teica Smukulis un norādīja, ka Eiropas un pasaules čempionātos latviešu sportisti šogad saskārušies ar ne pārāk labu organizētību. "Cerams, ka iesim uz augšu un mēģināsim tiekties lielvalstu līmenī. [Pasaules čempionātā] Katarā citāda federācijas darbība būtu man devusi augstāku rezultātu."

"Iztērēt naudu un aizbraukt uz pasaules čempionātiem ir viens, bet federācijai jāpiepalīdz ar atbalstu, dzīvošanu. Nevaru aizbraukt ar savām drēbēm un pārstāvēt valsti. Tas sportistiem nākotnē dos lielāku stimulu un pārliecību, jo jaunie braucēji mums ir spēcīgi," pauda Latvijas labākais riteņbraucējs.

Pērn balsojumā par gada labāko riteņbraucēju pārliecinoši triumfēja Skujiņš, kurš balvu ieguva arī 2013.gadā, bet 2014.gadā par labāko tika nosaukts divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!