Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis, kurš pārstāv ambiciozo Krievijas komandu "Katjuša", ir pārliecināts, ka roku Kataras velobraucienā bija ielauzis jau dienu pirms piektā posma, kas viņam kļuva par pēdējo sacensībās.

Kā ziņots, pirms mēneša notikušo sacensību laikā publiski izskanēja, ka piektajā posmā Smukulis astoņus kilometrus pirms finiša piedzīvojis kritienu brīdī, kad atradās lielās grupas vidū. Pēdējā, sestajā, posmā viņš vairs uz starta neizgāja, bet pēc tam tika paziņots, ka latvietis lauzis plaukstas locītavu, pārcietis operāciju un nevarēs trenēties divas nedēļas.

Šobrīd jau Smukulis atsācis treniņus un sarunā izteicās, ka ir pārliecināts par traumas gūšanu jau posmu iepriekš.

"Nokritu arī iepriekšējā dienā un domāju, ka jau tajā dienā kauls tika, kā minimums, aizlauzts. Piepampums uzreiz neizveidojās, un neaizbraucām uz slimnīcu," pastāstīja viens no Latvijas labākajiem riteņbraucējiem. "Nākamajā dienā startēju, bet varēju pabraukt tikai sēžot. Sāpju dēļ arī sanāca kritiens, jo nevarēju nokontrolēt velosipēdu."

Šobrīd jau riteņbraucēja veselība uzlabojusies. "Trenējos bez problēmām. Roka gan vēl īsti nefunkcionē, tomēr 14.martā Beļģijā esmu plānojis piedalīties UCI kategorijas 1.1 vienas dienas sacensībās "Nokere-Koerse"."

Pēc šīm Beļģijas sacensībām Smukulim plānots starts Katalonijas daudzdienu velobraucienā, kurā pērn viņš tika pie pirmā lielā panākuma karjerā, kad uzvarēja pirmajā posmā un kļuva par kopvērtējuma līderi.

Savukārt pēc tam Smukulis varētu piedalīties arī par Ziemeļu elli dēvētajā Parīzes-Rubē velobraucienā, kas kļūs par labu pārbaudījumu viņa traumētajai rokai, jo daļa distances tiek veikta pa bruģi.

"Pirms traumas katru dienu jutos arvien labāk, un forma bija diezgan spēcīga. Diemžēl pēc tam divas nedēļas nācās iztikt bez treniņiem," pastāstīja Smukulis. "Pagaidām sportiskā forma tikai atgriežas, un jāskatās, kā jutīšos pirmajās sacensībās."

Kā ziņots, maijā Smukulim būs iespēja debitēt "Giro d'Italia" velobraucienā.

""Giro d'Italia" laikā galvenais mērķis, protams, būs palīdzēt komandas līderim Hoakinam Rodrigesam un, galvenais, palīdzēt komandai," stāstīja Smukulis. "Tomēr, skatoties no situācijas, man būs iespēja arī pašam parādīt sevi un doties atrāvienos. Būs 21 sacensību diena, 21 iespēja."

Pirms kritiena Smukulim bijusi dilemma piedalīties "Giro d'Italia" vai "Tour de France" velobraucienā, tomēr situācija atrisinājās pati, jo traumas dēļ viņš nevar startēt šobrīd notiekošajā Parīzes-Nicas velobraucienā.

Savukārt trešajā no prestižākajiem velobraucieniem "Vuelta Espana" Smukulis nevarēs piedalīties, jo cer startēt gandrīz tajā pašā laikā notiekošajās Londonas olimpiskajās spēlēs. Pirms tām gan vēl Smukulim būs jāpierāda, ka viņš ir labā sportiskajā formā, jo Latvijai atvēlēta tikai viena vieta Olimpiādē.

Olimpiskajās spēlēs Smukulis debitēja pirms četriem gadiem Pekinā, kad grupas braucienā ieņēma 68.vietu.

"No pirmās Olimpiādes palikušas pozitīvas atmiņas. Tās man bija pirmās lielās sacensības karjerā, guvu lielu pieredzi," stāstīja riteņbraucējs. "Sacensības ir specifiskākas nekā pārējās, tomēr ļoti pozitīvas."

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) solījusi vienīgo braucēju uz Londonu nosaukt jau pirms jūnijā paredzētā Latvijas čempionāta, tomēr Smukulis uzskata, ka tas nebūtu labi, jo svarīgi uz olimpiskajām spēlēm aizbraukt sportistam, kurš ir labākajā formā.

"Viss būs atkarīgs no fiziskās formas, jo, cik runāju ar izlases treneri Vitāliju Smirnovu, nekādi normatīvi nav noteikti. Svarīgi būt labākajā formā pēdējās sacensībās pirms Olimpiādes," stāstīja Smukulis, kura vienīgais reālais konkurents cīņā par olimpisko ceļazīmi būs Aleksejs Saramotins. "Ja braucēju nosauks jau pirms Latvijas čempionāta, vēl būs pārāk liels laiks pirms Olimpiādes."

Jau vēstīts, ka Smukulis pagājušajā gadā pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "HTC-Highroad", taču ASV bāzētā vienība tā arī neprata atrast jaunu ģenerālsponsoru, tāpēc tika nolemts to izformēt.

"HTC-Highroad" komandā Smukulis sāka braukt aizpagājušā gada novembrī, bet iepriekšējās divas sezonas viņš pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "AG2R La Mondiale".

""Katjuša" ir ambiciozākā komanda, kurā esmu braucis. Pēc pagājušās sezonas tajā, cerot uz labiem rezultātiem, notikušas lielas izmaiņas," pastāstīja latvietis. "Vienībai vēl diezgan jāaug, lai sasniegtu pagājušā gada "HTC-Highroad" līmeni, kas bija ļoti pieredzējusi. Tomēr esmu ļoti apmierināts."

Smukulis līgumu ar "Katjuša" komandu noslēdzis uz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!