Foto: Publicitātes attēls

Latvijas šosejas riteņbraucēji svētdien startēja prestižos daudzdienu velobraucienos Spānijā un Kanādā. Gatis Smukulis distances laikā sekmēja sava komandas biedra Hoakina Rodrigesa triumfu "Vuelta a Espana" velobrauciena 15. posmā. Tikmēr Kanādā notikušā "Tour of Alberta" laikā neilgi pirms finiša vadošā grupa, kuras priekšpusē aktīvi bija Andzš Flaksis un Toms Skujiņš, tika novirzīta no trases, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Spānijā pilnā sparā risinās prestižais "Vuelta a Espana" daudzdienu velobrauciens, kurā startē arī Latvijas izlases riteņbraucējs Gatis Smukulis. Lai arī smiltenietis šobrīd nevar cerēt uz augstām vietām kopvērtējumā, tomēr ļoti nozīmīgu darba apjomu viņš veic komandas biedru, īpaši Hoakina Rodrigesa, labā. Spānis Rodrigess šobrīd kopvērtējumā cīnās par uzvaru. 15. posmā riteņbraucējus sagaidīja 175, 8 kilometru garš posms, kura beigās bija jāpievar vairāk nekā 10 kilometru garš pirmās kategorijas kāpums. Tajā Rodrigesam izdevās iegūt nelielu pārsvaru pār sekotājiem, kas arī tika nosargāts līdz finišam. Finišā viņš par 12 sekundēm apsteidza vienu no labākajiem Polijas riteņbraucējiem Rafalu Majku ("Tinkoff - Saxo"). Tikmēr trešais palika Rodrigesa un Smukuļa komandas biedrs Daniels Moreno, kurš uzvarētājam piekāpās par 14 sekundēm.

Gatis Smukulis, pēc paveiktā darba apjoma distances laikā, sacensības noslēdza 138. pozīcijā, 21 minūti un 22 sekundes aiz komandas biedra. Kopvērtējumā latvietis ieņem 155. pozīciju, kamēr cīņā par uzvaru spānis Rodrigess tikai par vienu sekundi atpaliek no "Astana" itāļu sportista Fabio Aru. Velobrauciens noslēgsies svētdien.

Kanādā tikmēr noslēgumam tuvojas UCI 2.1 kategorijas daudzdienu velobrauciens "Tour of Alberta". Šeit kopvērtējumā pirms pēdējiem diviem posmiem Toms Skujiņš ieņēma sesto vietu, bet Andžs Flaksis bija 14. Svētdienas vakarā pēc Latvijas laika riteņbraucējus sagaidīja vairāk nekā 200 kilometru garais piektais posms. Sacensības izvērtās kā ļoti smags pārbaidījums dalībniekiem. Ārā valdīja ļoti auksti, lietaini un vējaini laika apstākļi, kas lika nedaudz samazināt arī distances maršrutu pa grants ceļiem. Distances laikā izveidojās četru riteņbraucēju liels atrāviens.

Vēlāk gan no kvarteta atrāviena palika vien 23 gadus vecais Dānijas riteņbraucējs Lasse Normans Hansens. Tuvojoties finišam, no peletona atrāvās 2014. gada pasaules U23 čempions Svens Ēriks Bistroms un mūsu riteņbraucējs Andžs Flaksis. Liepājā riteņbraucēja gaitas uzsākušais sportists centās noķert Bistromu, vienu brīdi tam pietuvojoties un izcīnot trešo vietu sprinta starpfinišā.

Tomēr nedaudz vēlāk, kad peletona priekšgalā atradās "Trek Factory" vienība ar kopvērtējuma līderi Bauki Mollemu priekšgalā, Andžs atgriezās peletonā. Bistroms tikmēr turpināja censties ķert Hansenu, kas 10 kilometrus pirms finiša atradās vairāk nekā vienas minūtes vadībā.

Jau mazāk nekā deviņus kilometrus pirms finiša Bistroms, kuru pavadīja organizatoru motocikls, novirzījās no maršruta. Viņam sekoja arī lielā grupa ar abiem latviešiem sastāvā. Peletonā izcēlās neapmierinātība un haoss. Bija skaidrs, ka Hansenu noķert vairs nebūs iespējams. Dānis pirmais sasniedza finišu, kamēr organizatori pieņēma lēmumu atcelt pēdējos divus pilsētas apļus peletonam, visiem piešķirot grupas laiku, kam Hansens bija priekšā par 1 minūti un 30 sekundēm.

Kopvērtējumā līderu trijniekā izmaiņas nebija. Mollema par sešām sekundēm apsteidz Ādamu Jeitu ("Orica GreenEDGE"). Tikmēr trešais ir Toms Šlagters, līderim zaudējot 22 sekundes. Hansnes pakāpies uz sesto pozīciju, atbīdot Tomu Skujiņu uz septīto pozīciju. "Hincapie Racing team" pārstāvis ņo Mollemas atpaliek par 1 minūti un 14 sekundēm. Tikmēr viņa komandas biedrs Andžs Flaksis šobrīd ir 15. (+00:01:58). Velobrauciens noslēgsies šovakar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!