Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ambiciozo Krievijas riteņbraukšanas komandu "Katjuša", kas nav saņēmusi "WorldTour" kategorijas licenci 2013.gadam, varēs atstāt visi tās sportisti.

Līdz ar to jaunu komandu var meklēt gan šī gada "WorldTour" kopvērtējuma uzvarētājs Hoakims Rodrigess no Spānijas, gan viens no labākajiem latviešu riteņbraucējiem Gatis Smukulis.

"Mēs visi esam pārsteigti," intervijā "VeloNews" izteicās "Katjuša" komandas sporta direktors Valerio Piva. "Tas bija liels pārsteigums, jo pirms tam nebija saņemti nekādi signāli. Nav patīkami jaunumus uzzināt no preses relīzes."

Savā relīzē Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) nepaskaidroja iemeslus, raisot visdažādākās spekulācijas, tomēr UCI noteikumi vēsta, ka nereģistrētas komandas sportisti to var atstāt bez soda saņemšanas, tomēr pamatā komandām jau sastāvi ir nokomplektēti, bet līdz galējam pāreju termiņam palicis vien pavisam neilgs laiks.

Rodrigess jau iepriekš bija izteicies, ka nav apmierināts ar startēšanu "Katjuša" komandā, kaut viņa līgums ir spēkā arī uz nākamo sezonu.

Tomēr pēc jaunumu saņemšanas par licences nepiešķiršanu sīkākus komentārus no sportistiem ir grūti iegūt.

Kā ziņots, lielā mērā pateicoties Rodrigesa rezultātiem, "Katjuša" cerēja būt viena no 15 komandām, kas pirmdien saņemtu licenci pēc sportiskajiem rezultātiem.

Tomēr, Starptautiskajai Riteņbraukšanas federācijai (UCI) paziņojot 18 komandu sarakstu 2013.gadam, noskaidrojies, ka "Katjuša" liegta iespēja nākamajā sezonā startēt starp spēcīgākajām vienībām.

Pēc neoficiālas informācijas, licence nav piešķirta saistībā ar dopinga skandāliem - Deniss Gaļimzjanovs šogad kļuva par trešo aizliegto vielu lietošanā pieķerto vienības sportistu kopš 2009.gada, bet par vienības vadītāju kļuvis Vjačeslavs Jekimovs, kura vārds figurē Lensa Ārmstronga dopinga skandālā. Tāpat vairāki komandas riteņbraucēji ir apsūdzēti naudas atmazgāšanas lietā Itālijā. UCI noteikumi paredz, ka licences piešķiršanā var ņemt vērā ne tikai sportiskos rezultātus, bet arī finansiālos un ētiskos aspektus.

Pašlaik "Katjuša" komandai nav nekādas licences, un tai jācer, ka tiks piešķirta vismaz UCI profesionālās kontinentālās komandas licence, bet pēc tam Krievijas vienība spēcīgā dalībnieku sastāva dēļ varētu saņemt speciālos ielūgumus uz slavenākajiem velobraucieniem.

Ja līdz šim tika prognozēts, ka par pēdējo licenci cīnīsies pašreizējā kontinentālā komanda "Argos-Shimano" un "WorldTour" pastarīte "Saxo-Tinkoff", pēc "Katjuša" atteikuma "WorldTour" licenci saņēmušas abas šīs vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!